Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoopvol nieuws: deze nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn moet aanvallen voorkomen

behandeling-tegen-clusterhoofdpijn.jpg

Heb jij last van ondraaglijke, zware hoofdpijnaanvallen, ook wel bekend als clusterhoofdpijn of suicide headache? Dan is er hoopvol nieuws. Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden tegen clusterhoofdpijn die aanvallen moet voorkomen.

We leggen het je uit. 

Wat is clusterhoofdpijn? 

Wanneer je last hebt van clusterhoofdpijn kun je hevige hoofdpijnaanvallen krijgen. In vergelijking met een migraineaanval die meerdere dagen kan duren, is een clusterhoofdpijnaanval een stuk korter. Deze duurt gemiddeld één tot twee uur, maar is wel extremer. Daarnaast kun je meerdere keren per dag een aanval krijgen. Hierdoor wordt clusterhoofdpijn soms ook wel de overtreffende trap van migraine genoemd. De aanvallen beginnen acuut met pijn aan dezelfde kant van je gezicht en komen meestal midden in de nacht voor. 

Nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn 

De aanvallen bij clusterhoofdpijn kunnen behoorlijk ondraaglijk zijn. Hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC in Leiden is een van de toponderzoekers naar clusterhoofdpijnen in Nederland. Hij ontwikkelde met zijn team een nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn die de aanvallen moet verminderen of zelfs voorkomen. Door middel van een methode met een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst, wordt de achterhoofdzenuw geprikkeld. 

Aan NOS legt Ferrari uit dat die achterhoofdzenuw – een oppervlakkig gelegen, makkelijke bereikbare huidzenuw aan de achterkant van je hoofd – verbonden is met de hersenstam, waardoor stimulatie de clusterhoofdpijnaanvallen kan voorkomen. 

Lees ook: De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn (en dít kun je doen)

Minder tot geen aanvallen

In tien jaar tijd deed Ferrari met zijn team onderzoek bij 131 mensen in verschillende landen naar de behandeling tegen clusterhoofdpijn. Daaruit bleek dat bij meer dan de helft de aanvallen verminderden en de intensiteit afnam. Bij 16 procent verdwenen de clusterhoofdpijnaanvallen door de achterhoofdzenuwstimulatie volledig.

Vergoed door de zorgverzekering

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten dat de nieuwe behandeling met achterhoofdzenuwstimulatie tegen aanvallen bij chronische clusterhoofdpijn door de zorgverzekering wordt vergoed. 

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant