Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: proef met nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker wekt hoop voor genezing

nieuw-medicijn-tegen-borstkanker.jpg

Zo’n 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Elk jaar sterven hier in ons land meer dan 3.000 vrouwen aan. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en medicatie om vrouwen met borstkanker te genezen. Zo ook door AstraZeneca, die je misschien vooral kent door het coronavaccin. Deze Britse farmaceut komt met een doorbraak: uit een proef met hun nieuwe medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker blijkt bij veel vrouwen de tumor in 12 maanden niet meer te groeien. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker

De Britse farmaceut AstraZeneca heeft het nieuw medicijn ‘Enhertu’ ontwikkeld tegen een agressieve vorm van borstkanker. Uit een proef onder 500 vrouwen bleek dat vier op de vijf vrouwen die Enhertu kregen geen progressie van hun ziekte vertoonden. Ter vergelijking: bij de bestaande behandeling met Kadcyla is dat een derde van de vrouwen. Bij Enhertu bleek bij driekwart van de vrouwen dat hun tumor na 12 maanden niet verder was gegroeid. 

Daarnaast is de ‘progressievrije overleving’ – waarbij de ziekte voor patiënten dus niet verergerd – bij het nieuwe medicijn Enhertu iets meer dan twee jaar, terwijl dit bij het bestaande middel Kadcyla zeven maanden is. 

Uitgezaaide borstkanker

Het nieuwe medicijn Enhertu wordt toegediend via een intraveneus infuus en kan worden gebruikt voor de behandeling van borstkanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Deze medicatie kan alleen worden gebruikt bij patiënten die door hun kanker grote hoeveelheden van het eiwit Her2 produceren op het oppervlak van de tumorcellen, wat de groei van de tumor versnelt. Ongeveer een vijfde van de patiënten heeft zo’n mutatie. 

Lees ook: Kijken én voelen: zo kun je je borsten grondig checken op borstkanker

Hoopvol nieuws voor een vergevorderd stadium van borstkanker

Volgens David Fredrickson, hoofd oncologie bij AstraZeneca, is dit een speciaal moment. Aan Sunday Times legt hij uit dat hierdoor meer vrouwen met een vergevorderde vorm van borstkanker toch medicatie kunnen krijgen die werkt tegen de ziekte. Enhertu is inmiddels al goedgekeurd door de Britse keuringsdienst voor geneesmiddelen. Farmaceut AstraZeneca hoopt het gebruik van hun medcijn ook uit te kunnen breiden naar eerdere stadia van borstkanker.  

Bron | Sunday Times, RIVM
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant