Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je eigenlijk nooit iets moet eten waar vliegen op hebben gezeten

vliegen-eten.jpg

Dat een vlieg op je eten niet heel hygiënisch is, weten we allemaal wel. Nu kan één zo’n beestje weinig kwaad. Maar wist je dat je dat stuk vlees, die moot vis of  dat lekkere broodje echt beter kunt laten staan als er meerdere vliegen op hebben gezeten?

Kakkerlakken hebben de naam. De meeste mensen zouden er niet aan moeten denken iets te eten waar een kakkerlak op heeft gezeten. Toch zijn vliegen ook alleshalve hygiënisch. Sterker nog: ze dragen twee keer zo veel bacteriën bij zich als kakkerlakken. En die bacteriën kunnen weer allerlei ziekten veroorzaken.

Eten met speeksel

Even een waarschuwing vooraf: dit wordt een vies verhaaltje. Want vliegen eten het liefst smerige dingen. Ze doen echt niets liever dan vuilnis, poep en rottende kadavers verorberen. Een vlieg kan niet kauwen (vandaar dat slurfje aan z’n mond). Dus als hij ergens zijn ‘tanden’ in wil zetten, spuugt hij er eerst op. Dat zorgt ervoor dat het voedsel oplost, zodat de vlieg het naar binnen kan zuigen. Dat betekent dat een heel klein beetje van alles wat hij in z’n mond heeft gehad, ook op je eten terechtkomt als hij daar een minuscuul hapje van opzuigt.

Meer vliegen, meer risico

Met het spuug waarmee een vlieg van je voedsel peuzelt, komen er dus ook bacteriën op het eten terecht die overal en nergens vandaan komen. Omdat hij van die minuscuul kleine hapjes neemt, kan een vlieg in z’n eentje weinig uitrichten. Maar een hele club vliegen brengt met hun speeksel genoeg bacteriën met zich mee om je ziek te maken. In dat geval kun je je broodje dus echt beter weggooien.

Bron | delish.com
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant