Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet in thuisquarantaine? Meerderheid vindt dat je boete moet krijgen

niet-in-thuisquarantaine-meerderheid-vindt-boete-terecht.jpg

Het niet meewerken aan thuisquarantaine kan mogelijk fikse consequenties krijgen, bijvoorbeeld als er een quarantaineplicht zou komen. Hoewel de kogel nog niet volledig door de kerk is, is de mening van menig Nederlander wel vast gepeild. Ga je niet in thuisquarantaine, dan moet je volgens de meerderheid een boete krijgen. 

Uit een peiling van Hart van Nederland blijkt dat 68 procent van de ruim 3700 respondenten voor een boete is voor mensen die het advies om in thuisquarantaine te gaan negeren.

Niet in thuisquarantaine

Zo’n 28 procent van de respondenten is het hier niet mee eens. Over de hoogte van de boete zijn de meningen meer verdeeld. Voor ongeveer de helft van de respondenten, 48 procent, zou een boete van 1000 euro volstaan, terwijl 38 procent dat te hoog vindt. Slechts 6 procent vindt deze boete te laag. 

Meer controleren 

Wanneer de thuisquarantaine verplicht wordt, vindt 38 procent van de ondervraagden dat de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) verrassingsbezoekjes moeten uitvoeren bij mensen in quarantaine. Zo’n 22 procent vindt dat de GGD dit telefonisch moet controleren. Ongeveer 30 procent vindt beide opties een inbreuk op de privacy, en wil beide soorten extra controle niet. 

Lees ook: Relatieperikelen door quarantaine? Zó houd je het leuk

Nu al verplichte quarantaine mogelijk

Hoewel de Tweede Kamer het nog niet eens is of die quarantaineplicht er wel of niet moet komen, is dit op dit moment toch al mogelijk. Zo kunnen burgemeester nu al thuisquarantaine verplichten. Al is dat vrij omslachtig, legt hoogleraar Straatsrecht Jerfi Uzman uit aan EenVandaag. Een burgemeester mag op basis van het advies van de GGD een beroep doen op de Wet Publieke Gezondheid. Hierdoor kunnen ze stellen dat als iemand in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft, verplicht in quarantaine moet. Maar dit proces verloopt via een brief aan een individu, die vervolgens eerst nog langs de officier van justitie en vervolgens lang de rechter moet. Daardoor is het een vrij omslachtige weg en komt het niet heel vaak voor. 

Bron | Hart van Nederland, Rijksoverheid, EenVandaag
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant