Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opgelet: niet in thuisquarantaine blijven wordt binnenkort strafbaar

thuisquarantaine-plicht-strafbaar-margriet.jpg

Blijf jij niet in thuisquarantaine, terwijl je dat wel streng wordt geadviseerd? Of weiger je mee te doen aan bron- en contactonderzoek? Dan ben je binnenkort strafbaar.

Daarvoor pleit het ministerie van Volksgezondheid. En die maatregel wordt ook al snel ingevoerd.

Nieuwe, strenge maatregelen

Het is je vast niet ontgaan dat het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen weken fors is gestegen. Daarom staat de overheid nóg meer op scherp. Zeker het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn vandaag daarom twee nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Vrij strenge maatregelen: er hangt je namelijk een fikse boete boven het hoofd als je ze niet naleeft.

Thuisquarantaine en bron- en contactonderzoek

De maatregelen betreffen het naleven van thuisquarantaine en bron- en contactonderzoek. Volgens de GGD zijn er ‘signalen dat mensen niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en zich niet aan de thuisquarantaine houden’. Daarom heeft minister Hugo de Jonge nieuwe maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer. “Het niet naleven van die regel wordt daarbij een strafbaar feit”, zo valt te lezen op de site van de Rijksoverheid.

In de brief worden de volgende maatregelen geformuleerd:

  1. Meewerken aan het bron- en contactonderzoek wordt minder vrijblijvend
  2. Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine

Fikse boetes

Verplichte thuisquarantaine
Ben jij in contact geweest met een potentieel besmet persoon of kom jij uit een hoogrisicogebied? Dan kan je verplicht worden om in thuisquarantaine te gaan. Je krijgt dan een quarantaineplicht opgelegd. “Er gaat ook gecontroleerd worden of mensen zich daar aan houden”, zo luidt de brief. Hoe precies, wordt nog onderzocht. Maar: “Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar.” En die straf komt waarschijnlijk in de vorm van een ‘fikse boete‘. De maatregel gaat ook al behoorlijk snel in: “Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week en wordt gefaseerd ingevoerd.”

Verplicht bron- en contactonderzoek
Naast de quarantaineplicht, wordt ook bekeken of meewerken aan een bron- en contactonderzoek binnenkort verplicht kan worden via een dwangsom. Bij zo’n bron- en contactonderzoek probeert de GGD te achterhalen door wie jij mogelijk besmet bent. Maar ook wie mogelijk besmet is geraakt door jóu. Weiger je dit, dan hangt je binnenkort dus een geldstraf boven het hoofd, als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt. In dit filmpje wordt het bron-en contactonderzoek haarfijn uitgelegd:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | iStock

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie,  een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant