Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vaccins lijken effectief: bijna alleen niet-gevaccineerde coronapatiënten belanden nog in het ziekenhuis

niet-gevaccineerde-coronapatienten-in-het-ziekenhuis.jpg

Het gaat steeds beter met de besmettingsaantallen in Nederland, en ook in de ziekenhuizen liggen steeds minder coronapatiënten. Van de mensen die toch nog in het ziekenhuis belanden, blijkt het bijna volledig om niet-gevaccineerde coronapatiënten te gaan. Dat zocht het AD uit. De coronavaccins lijken daarmee over het algemeen hun werk goed te doen. 

Toch bleken enkele mensen ook na hun tweede prik nog in het ziekenhuis te belanden.

Niet-gevaccineerde coronapatiënten in het ziekenhuis

De afgelopen tijd worden er in het ziekenhuis steeds minder coronapatiënten opgenomen. Daarvan blijkt dat het vooral niet-gevaccineerde coronapatiënten zijn die in het ziekenhuis belanden. Volgens het AD liggen er in het Erasmus MC in Rotterdam momenteel helemaal geen coronapatiënten die volledig gevaccineerd zijn. Wel zijn er in dat ziekenhuis af en toe patiënten binnengekomen die vlak na hun eerste vaccinatie corona kregen. In het UMC Groningen liggen op dit moment ook alleen niet-gevaccineerde of niet volledig gevaccineerde coronapatiënten. 

Wel gevaccineerd, toch in het ziekenhuis

In het UMC Amsterdam zijn wel een aantal coronapatiënten opgenomen die al twee prikken hadden gehad. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat aan het AD weten dat deze patiënten vaak net na hun tweede prik besmet raakten, waardoor de bescherming nog niet volledig was, of dat het ging om mensen met een immuunstoornis. Ook in Nijmegen en Maastricht lagen de afgelopen tijd slechts enkele coronapatiënten die wel al volledig waren gevaccineerd. En ook het Slingelandziekenhuis in Doetinchem laat weten dat het om een ‘hoge, hoge, hoge uitzondering’ gaat als er iemand binnenkomt die wel volledig gevaccineerd. 

Lees ook: Goed om te weten: dit zijn de symptomen van de deltavariant van het coronavirus

Coronavaccins lijken effectief

Uit de rondgang van het AD blijkt dat het om (soms meerdere) tientallen niet-gevaccineerde coronapatiënten tegenover een paar volledig gevaccineerden gaat in het ziekenhuis. Dat lijkt opnieuw een aanwijzing dat het coronavaccin echt zijn werk doet. Toch zijn landelijke cijfers er niet, omdat het niet centraal wordt vastgelegd hoeveel van de coronapatiënten na hun tweede prik nog in het ziekenhuis belanden. Om concreet te weten wat vaccineren voor de druk op de ziekenhuizen betekent zou het daarom kunnen helpen om dit soort cijfers in de toekomst wel landelijk bij te houden. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet 29 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke nummer: wij gaan voor grijs haar, een interview met Arie Boomsma, win: 134x fijne zomerboeken, smeuïge vakantiegeheimen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant