Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je je niet blind moet staren op (alleen) je oogsterkte


niet-blind-staren-op-sterkte.jpg

Wanneer de kleine lettertjes op een verpakking voor je ogen beginnen te dansen en je armen te kort lijken om je kijkers te laten focussen, weet je eigenlijk al hoe laat het is. Tijd om naar de opticien te gaan. Maar staar je niet blind op alleen de sterkte van je ogen, laat de gezondheid van je ogen ook eens checken door een optometrist.

Margriet samen met Specsavers

Kleurenblind

Kleurenblind is een afwijking die vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomt. Maar liefst 1 op de 12 mannen (!) is kleurenblind terwijl het bij vrouwen slechts 1 op de 250 keer voorkomt. En wist je trouwens dat íedereen bij de geboorte kleurenblind is? Na vier maanden ontwikkelen baby’s (pas) het vermogen om kleuren te onderscheiden. Maar zien kleurenblinden dan alleen zwart/wit? Nee, in de meeste gevallen kunnen zij wel kleuren zien, maar hebben ze moeite met het onderscheiden van specifieke kleuren. Het is daarbij een genetische aandoening die de kleurwaarnemende cellen in het netvlies aantast. Mocht je echter merken dat het slechter zien van kleuren bij jou geleidelijk ontstaat, is het geen slecht idee om even langs de opticien te gaan.

Vlekken en flitsen

Veel mensen hebben last van vlekjes en flitsen. Dit komt door troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult. Als het glasvocht troebel wordt, kan dit voor schaduw op je netvlies zorgen. Dit kan zich voordoen als vlekjes in allerlei vormen: puntjes, cirkels, draden, slierten. Soms kan er door het krimpen een scheurtje ontstaan in het glasvocht. Altijd goed om bij klachten een bezoek te brengen aan de oogheelkundige.

Strabismus

Nog zo’n moeilijk woord, wat eigenlijk niks anders betekent dan scheelzien of loensen. Ons oog word op één plek gehouden door zes oogspieren. Wanneer dit niet meer in balans is ontstaat het scheel kijken. Deze afwijking kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd pas ontstaan door bijvoorbeeld een ongecorrigeerde brilsterkte. Wanneer er niks aan wordt gedaan, kan strabismus op latere leeftijd klachten geven zoals dubbelzien.

Laat je ogen onderzoeken

Onze ogen zijn belangrijke zintuigen; het is fijn om te weten of je ogen in goede conditie zijn. Bij Specsavers kun je een preventief ooggezondheidsonderzoek laten doen waarbij een optometrist de gezondheid van je ogen onderzoekt. Ten minste de helft van al het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen wanneer dit in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Ga voor meer informatie naar www.specsavers.nl/oogzorg.

Wil jij meer leren over de gezondheid van je ogen? Speel mee met ‘de Ogen Show’ en maak kans op een reischeque ter waarde van €1500. Wie weet kijk jij straks je ogen uit op een reis naar keuze. Klik op onderstaande video om mee te spelen. 

Met je deelname aan de Ogen Show accepteer je de algemene spelvoorwaarden.

Ook interessant