Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Veelbelovend: neussprayvaccin tegen coronavirus klaar voor volgende testfase

veelbelovend-neussprayvaccin-tegen-coronavirus-klaar-voor-volgende-testfase.jpg

Veelbelovende resultaten in het onderzoek naar een in Nederland ontwikkeld neussprayvaccin tegen het coronavirus. Bij een studie onder hamsters en muizen is aangetoond dat de neusspray tegen corona ervoor zorgde dat de dieren antistoffen aanmaakten. Dat zou dus betekenen dat het neussprayvaccin in ieder geval bij hen zorgt voor bescherming tegen COVID-19.

Het onderzoek kan nu door naar de volgende fase; daarin zullen de eerste testen bij proefpersonen plaatsvinden.

Neussprayvaccin

De naam zegt het al: in tegenstelling tot de nu goedgekeurde vaccins die via een prik worden toegediend, gaat het hier om een intranasaal vaccin. Een vaccin dat je krijgt door middel van een ‘simpele’ neusspray dus. En dat heeft zo z’n voordelen, zegt Dinja Oosterhoff, programmadirecteur bij Intravacc tegen Trouw. Zo betekent het volgens haar dat de eerste ‘verdedigingslinie’ tegen het coronavirus met dit neussprayvaccin al in het neusslijm zit. “Bovendien voorkomt zo’n vaccin beter dat het virus wordt overgedragen”, zegt ze tegen de krant.

Lees ook:
Dit is de reden dat Engeland en Amerika veel sneller vaccineren

Vaccin met bacteriën

En dat het een neussprayvaccin is, is niet de enige manier waarop dit middel zich onderscheidt van de anderen. Net als de prikken focust dit vaccin op de zogeheten spike-eiwitten waarmee het virus toegang krijgt tot de lichaamscellen. Maar waar andere vaccins vetbolletjes of een verkoudheidsvirus gebruiken om de genetische code van dit eiwit in het lichaam te vervoeren, wordt hier gekozen voor bacteriën. Een vaccin met bacteriën klinkt gek, maar het gaat hier alleen om de blaasjes die bacteriën gebruiken om met elkaar te communiceren. Die dienen als een soort transportmiddel om het coronavaccin op de juiste plekken te krijgen.

Klinische studie bij mensen

Bij muizen en hamsters blijkt het neussprayvaccin dus te werken, waardoor het tijd is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het testen bij proefpersonen. Ze hopen daar tegen het einde van dit jaar mee te kunnen starten, mits ze genoeg proefpersonen kunnen vinden die het virus niet gehad hebben en ook nog niet gevaccineerd zijn. Eerst wordt echter gekeken naar de veiligheid van de spray, waarvoor de antistoffen die mensen al hebben weinig uitmaakt. In een later stadium – mocht iedereen al gevaccineerd zijn – zou dit neussprayvaccin mogelijk ook kunnen functioneren als booster voor de immuniteit. Voor het zover is, moet wel de klinische fase afgerond zijn.

Bron | Trouw
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant