Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarschuwing RIVM: nep-smsjes over coronabesmettingen in omloop

nep-smsjes-coronabesmettingen.jpg

Heb jij een bericht ontvangen van het ‘RIVM’ dat je op een plek bent geweest waar 22 gevallen van corona zijn gemeld? Dan ben je waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de nep-smsjes over coronabesmettingen die rondgaan. 

Dit kun je het beste doen wanneer je zo’n vals bericht ontvangt. 

Nep RIVM smsjes over coronabesmettingen

Het RIVM waarschuwt voor de valse smsjes over coronabesmettingen die de laatste tijd worden gestuurd. In het neppe bericht staat de volgende tekst: “U bent op een locatie geweest waar 22 corona gevallen zijn gemeld. U wordt tussen 18.00 en 18.30 gebeld door een medewerker van de GGD.” Heb je dit ontvangen? Pas dan goed op. Volgens het RIVM gaat het om criminelen die mogelijk je bankgegevens proberen te ontfutselen. Wanneer je na het bericht gebeld wordt kun je het beste ophangen en eventueel zelf je regionale GGD bellen als je het niet vertrouwt. Het RIVM stuurt namelijk geen smsjes. 

Eerdere waarschuwing bij de corona-app

Sinds de coronacrisis proberen criminelen vaak online en via telefoons hun slag te slaan. Al eerder deden zij zich voor als het RIVM en stuurde een sms met een link om de CoronaMelder-app te downloaden. Ook dit is een phishing bericht. Deze link stuurt je niet door naar de appstore, maar naar WhatsApp. Door op de link te klikken zouden mogelijk persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens en wachtwoorden, gestolen kunnen worden. Hierbij geldt het advies om niet op de link te klikken en het bericht direct van je telefoon te verwijderen. 

Lees ook: Zó zorg je ervoor dat internetcriminelen geen kans krijgen

Echte coronaberichten herkennen

De nep-smsjes en phishingberichten kunnen soms best echt lijken. Wees daarom alert. Een officieel bericht over dat je in aanraking bent gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus, ontvang je alleen via de CoronaMelder-app. Dit is een roodgekleurd bericht met een grote alarmbel. Als je deze binnenkrijgt, kun je het beste contact opnemen met de GGD om je te laten testen. Mocht je een ander bericht krijgen waaraan je twijfelt, klik dan niet op de link en geef via een telefoongesprek nooit zomaar je persoonlijke gegevens, maar neem eerst contact op met je lokale GGD. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Hart van Nederland, Twitter
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant