Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Aantal meldingen van nep-aanmaningen sinds de coronacrisis sterk toegenomen

belastingdienst-waarschuwt-meldingen-nep-aanmaningen-nemen-toe.jpg

Heb je de afgelopen tijd een sms’je of e-mail van de Belastingdienst gekregen met een openstaande schuld die je snel moet voldoen? Of een berichtje dat je moet inloggen op hun website via een speciale link? Dan ben je niet de enige.

De Belastingdienst ziet namelijk een forse toename in het aantal meldingen van dit soort nep-aanmaningen en vervalste linkjes sinds de coronacrisis.  

Nep-aanmaningen van de Belastingdienst

Dat cybercriminelen zich voordoen als de Belastingdienst, dat is helaas niets nieuws. Toch is de toename van dit soort meldingen over nep-aanmaningen en andere phishingberichten sinds de coronacrisis sterk toegenomen. Eerder ging het om ongeveer 2000 meldingen per week, terwijl dat de afgelopen tijd soms wel 10.000 tot 12.000 meldingen per week zijn. Henk Hendriks, directeur van DataCenter Services van de Belastingdienst legt aan het AD uit dat ze vermoeden dat dit aantal is gestegen doordat we door de coronacrisis meer online zijn. Hierdoor moeten mensen meer zaken digitaal regelen en oplichters maken daar misbruik van.

Oplichting via e-mails en sms’jes

Een van de meest voorkomende vormen van dit soort oplichting gaat via nepmails of sms’jes die zogenaamd van de Belastingdienst zouden zijn. Hierin staat vaak dat je nog een schuld open hebt staan die je zo snel mogelijk moet betalen. Zo niet, dan komt er een deurwaarder langs. Daarnaast wordt ook vaak gevraagd om in te loggen op de website van de Belastingdienst via een link. Maar met die link kom je op een vervalste website terecht, waarmee je inloggegevens worden achterhaald. Hendriks laat weten dat de Belastingdienst nooit via sms’jes of e-mails over dit soort openstaande schulden of betalingsachterstanden communiceert. Als je dus een berichtje met een weblink ontvangt, kun je er altijd van uitgaan dat dit nep is. 

Lees ook: WhatsAppfraude komt steeds vaker voor: zó herken je een fraudeur

Slachtoffer van nep-aanmaningen

Ben je toch het slachtoffer geworden van een nep-aanmaningen of een ander soort phishingbericht? Dan adviseert de Belastingdienst om direct met de bank contact op te nemen om de betaling mogelijk nog stop te kunnen zetten. Ook kun je bij de politie aangifte doen. Je kunt daarnaast ook contact opnemen met de Fraudehelpdesk of de Belastingdienst of hier op de website kijken voor nog meer handige tips. Daarnaast is de Belastingdienst ook actief bezig om bankrekeningnummers en telefoonnummers van oplichters te blokkeren en misleidende domeinnamen uit de lucht te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Belastingdienst, AD
Beeld | iStock

Ook interessant