Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moet je binnenkort een negatieve coronatest tonen om Nederland in te komen?

negatieve-coronatest-om-nederland-in-te-komen-zo-zit-dat.jpg

Reizigers uit het buitenland moeten straks een negatieve coronatest kunnen tonen als ze Nederland binnen willen komen. Tenminste, als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ligt. Maar het verplicht stellen van een negatieve testverklaring gaat niet over één nacht ijs.

En ook Nederlandse vakantiegangers moeten er straks aan gaan geloven.

Negatieve coronatest om Nederland in te komen

Om het makkelijker te maken voor reizigers uit risicogebieden om naar Nederland te komen voor een noodzakelijke reis, wil minister De Jonge de negatieve coronatest bij aankomst verplichten. Deze test mag niet langer dan 48 uur van tevoren zijn afgenomen. Maar daarvoor moet wel eerst de wet worden gewijzigd, waardoor deze verplichting naar verwachting op z’n vroegst pas in het voorjaar zal worden ingevoerd. Deze regeling zal ook gelden voor Nederlanders die terugkomen uit het buitenland.  

Extra coronatest in Nederland

Naast dat de reizigers een negatieve coronatest moeten kunnen tonen om Nederland in te komen, wil minister De Jonge nog een testmoment inplannen. Hierbij moeten reizigers uit risicogebieden zich vijf dagen na aankomst in Nederland opnieuw laten testen. Waarschijnlijk ook als zij geen klachten hebben. Hierdoor hoeven mensen die noodzakelijk reizen minder lang in quarantaine te zitten én moet de verspreiding van het virus via reizigers uit risicogebieden worden beperkt.

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Uitzondering voor specifieke reizigers

Het is dus nog even afwachten, maar volgens De Jonge kan het verplichten van een negatieve coronatest voor reizigers die naar Nederland komen in sommige gevallen al vanaf half december. Dat geldt voor niet-Europese reizigers die uitgezonderd zijn van het inreisverbod van de Europese Unie. Door een wijziging van de regels over vrij reizen tussen Europese landen kan voor hen al eerder een verplichting worden geregeld. Het gaat hierbij alleen om noodzakelijke reizen, niet om familiebezoek of vakanties. Voor deze groep gaat waarschijnlijk vanaf half januari ook al de regeling in om zich vijf dagen na aankomst in Nederland opnieuw te laten testen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Metronieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant