Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nederlandse ziekenhuizen kampen met tekort aan déze belangrijke virusremmer

nederlandse-ziekenhuizen-kampen-met-tekort-aan-deze-belangrijke-virusremmer.jpg

De tweede golf van het coronavirus is in volle gang en het laatste wat we dan kunnen gebruiken, is een tekort aan belangrijke virusremmers. Helaas is dit nu wel het geval.

En het kan nog wel eventjes duren voordat Nederlandse ziekenhuizen dat medicijn weer op voorraad hebben.

Remdesivir

Het gaat om de virusremmer remdesivir, een medicijn dat een belangrijke rol kan spelen in het herstel van coronapatiënten. Het wordt oorspronkelijk gebruikt tegen ebola, maar blijkt ook z’n vruchten af te werpen voor coronapatiënten die met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis liggen. Na toediening van remdesivir, zouden zij gemiddeld sneller herstellen, zo concludeerde de Europese medicijnautoriteiten.

‘Geen ramp’

Maar goed, Nederlandse ziekenhuizen kampen nu dus met een tekort aan remdesivir. En dat is volgens experts simpel gezegd balen, maar geen ramp. “Hoe lang het gaat duren weten we nog niet”, zegt Annelies Verbon, voorzitter van de vereniging voor internist-infectiologen, over het tekort tegen NOS. Maar: “Zonder is moeilijk, maar er zijn andere medicijnen die we ook geven en waarvan we denken dat die meer effect hebben.”

Tekort door Amerika

Het tekort is waarschijnlijk ontstaan doordat Amerika een flinke lading remdesivir bestelde. Daar werd het medicijn in mei al goedgekeurd en twee maanden later kocht het land ongeveer 500.000 doses op. Met als gevolg dat remdesivir voor de rest van de wereld schaars werd. Ook de Amerikaanse president Donald Trump, die besmet is met het virus, is ermee behandeld.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NOS
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant