Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom onze Nederlandse royals niet zo snel een stapje terug zullen doen

nederlandse-royals-margriet.jpg

Het besluit van Meghan Markle en prins Harry om een stapje terug te doen, is momenteel hét gesprek van de dag. De twee willen een minder vooraanstaande positie in het koningshuis en wat meer in de luwte leven. Maar hoe groot is nu eigenlijk de kans dat onze Nederlandse royals dit doen?

Royaltydeskundige Rick Evers legt aan RTL Nieuws uit waarom hij deze kans erg klein acht.

‘Wel de lusten, niet de lasten’

Woensdagavond werd bekend gemaakt dat Meghan en Harry een minder vooraanstaande positie willen in het koningshuis. De twee gaan hun tijd voortaan verdelen over het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika en streven daarbij naar financiële onafhankelijkheid. Volgens Rick Evers een typisch geval van ‘wel de lusten maar niet de lasten’ willen. Hun keuze zou namelijk grotendeels te maken hebben met de Britse paparazzi.

Vastgelegd als commercieel merk

“Maar ondertussen hebben ze hun positie als Duke en Duchess of Sussex als commercieel merk vastgelegd en gaan dat exploiteren.” Evers verwijst hierbij naar de website die sinds donderdag in de lucht is, waarop de royals hun nieuwe positie uitgebreid toelichten. “Ze zeggen dat ze meer in de luwte willen leven, maar ondertussen gebruiken ze hun titel om aandacht te genereren voor hun liefdadigheidswerk. En hierover zijn geen afspraken gemaakt met koningin Elizabeth.”

Niet gebruikelijk

Volgens Evers is zo’n vermenging in Nederland niet gebruikelijk. Als we kijken naar prins Constantijn en zijn echtgenote Laurentien, zijn er duidelijke afspraken gemaakt. “Als zij iets commercieels doen voor hun werk, bijvoorbeeld Laurentien die zich sterk maakt voor de bestrijding van laaggeletterdheid of Constantijn die zich inzet voor start-ups, dan doen ze dat als Oranjes en niet met de titel ‘prins’ of ‘prinses’.”

Ander leven

Ook hebben Constantijn en Laurentien aanzienlijk meer privacy dan Meghan en Harry. In de documentaire van RTL Nieuws waaraan Constantijn vorig jaar meedeed, is bijvoorbeeld te zien dat hij nog gewoon zonder beveiliging over straat kan en zelf naar de supermarkt gaat. Ook gaf Constantijn in de documentaire aan dat hij blij is met zijn rol zoals die nu is, een rol met veel vrijheid om zijn leven meer zelf in te vullen.

Toelage van koninklijk huis

Ook als het gaat om geld is er een duidelijk verschil te zien tussen het Nederlandse en Britse koningshuis. Harry en Meghan gaven in hun verklaring aan graag financieel onafhankelijk te willen zijn, maar het is nog onduidelijk hoe dat precies zal gaan. Op dit moment ontvangen ze namelijk nog een flinke toelage van het koninklijk huis. “Constantijn en Laurentien daarentegen krijgen geen staatstoelage,” zo vertelt Evers. “Maar ze kunnen wel aankloppen bij de koning voor een vergoeding voor de activiteiten die ze vervullen voor het koningshuis. En ze hebben natuurlijk wel wat meegekregen van Juliana.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | ANP

Ook interessant