Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze Nederlandse regio’s behoren tot de grootste coronahaarden in West-Europa

deze-nederlandse-regios-behoren-tot-de-grootste-coronahaarden-in-west-europa.jpg

Het aantal coronabesmettingen loopt snel op in Nederland. Zo snel zelfs, dat we er ten opzichte van andere West-Europese landen niet al te best voorstaan. Een aantal Nederlandse regio’s behoort zelfs tot de grootste coronabrandhaarden in heel West-Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws. Hij vergeleek hiervoor de coronacijfers van 950 regio’s in 11 verschillende landen rondom Nederland.

West-Europa

Door de cijfers van al die verschillende regio’s in West-Europa om te rekenen naar het wekelijkse aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners, kunnen ze vergeleken worden. En wat blijkt? Nederland doet het dan niet erg goed. Gemiddeld heeft een regio per week momenteel zo’n vijftien positieve coronatesten per 100.000 inwoners. Alle veertig Nederlandse regio’s zitten daar boven, sommige zelfs ruim. Amsterdam en Den Haag behoren zelfs tot de top 10 van grootste coronahaarden in heel West-Europa, waar de kans om het virus op te lopen het hoogst is.  

Top 10 grootste coronahaarden

Als we kijken naar die top tien van West-Europese coronabrandhaarden, zijn de plekken 1 tot en met 5 weggelegd voor Franse regio’s. Bovenaan staat Parijs, met 231 positieve coronatesten per 100.000 inwoners. Daarna volgen de Franse regio’s Rhône, Bouches-du-Rhône, Nord en Haute-Garonne. Op de zesde plek staat Amsterdam, waar 194 mensen positief getest worden per 100.000 inwoners. Daarna volgt de Britse regio Liverpool op 7, gevolgd door Brussel op 8 en Blackburn op 9. Op de tiende blek weer een Nederlandse regio: Den Haag, waar 180 mensen per 100.000 inwoners positief testten.

Lees ook:
Meer besmettingen: over déze nieuwe maatregelen gaat het kabinet vandaag praten

Duitsland

Buurland Duitsland scoort een stuk lager op de lijst dan Nederland. De eerste Duitse regio volgt pas op plaats 72. Dat is de stad Hamm, met 96 positieve testen per 100.000 inwoners. Duitse regio’s zijn verplicht maatregelen te nemen als het aantal positieve testen boven de 50 per 100.000 komt. Naar aanleiding van de oplopende cijfers in Hamm zijn daarom flink wat nieuwe maatregelen afgekondigd, om verdere verspreiding te voorkomen. Ook andere landen met vergelijkbare regels en een mondkapjesplicht, lijken minder besmettingen te hebben.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant