Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geen kankerverwekkende stof gevonden in Nederlandse paracetamol

geen-kankerverwekkende-stof-in-nederlandse-paracetamol.jpg

Elf populaire merken paracetamol die te koop zijn in Nederlandse supermarkten, drogisterijen en apotheken blijken niet vervuild te zijn met de kankerverwekkende stof PCA. Dat melden de krant NRC en het tv-programma Zembla op basis van onderzoek.

Eerder ontdekten NRC en Zembla dat de grootste paracetamolproducent in de wereld grondstoffen verkocht die vervuild waren met de kankerverwekkende stof PCA. Deze producent zou ook grondstoffen leveren voor Nederlandse paracetamol, waarna dit nieuwe onderzoek gestart is.

Nederlandse paracetamol

Paracetamol is de meest geslikte pijnstiller ter wereld. Alleen al in Nederland gaat het jaarlijks om 2 miljard pillen, poeders en drankjes die gebruikt worden. Ongeveer de helft van die Nederlandse paracetamol wordt gemaakt door farmaceut Apotex in Leiden, met de eerder genoemde grote paracetamolproducent als belangrijkste grondstofleverancier. Omdat onduidelijk was waar de vervuilde grondstof uit 2019 – goed voor zo’n 36 miljoen pillen – terechtgekomen was, lieten Zembla en NRC opnieuw onderzoek doen. Deze keer specifiek naar Nederlandse paracetamol.

Lees ook:
Eén of twee paracetamol? Zo gebruik je pijnstillers het beste

Geen detecteerbare hoeveelheid PCA

In een gecertificeerd laboratorium in België werden elf populaire merken van de pijnstiller onder de loep genomen. Hierbij ging het om huismerken van diverse supermarkten en drogisterijen, maar ook A-merken van het geneesmiddel. Daaruit blijkt dat er gelukkig in geen van de onderzochte pillen een detecteerbare hoeveelheid van de stof PCA zat.

Andere batches

Emeritus hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht concludeert na analyse van de onderzoeksresultaten dat de onderzochte pillen veilig zijn. Een gunstig bericht volgens hem. Toch wijst hij er wel op dat slechts één partij van de elf Nederlandse soorten paracetamol onderzocht is. Of andere batches ook veilig zijn is daarmee volgens hem nog niet gezegd. Van den Berg zou graag een permanente controle op PCA in paracetamol zien. “Want het is een stof waar we voor moeten zorgen dat ‘ie onder de norm blijft”, zegt hij in NRC.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC, Zembla
Beeld | iStock

Margriet 37 ligt in de winkel! Met daarin favoriete zomerrituelen, tips om je gezondheid een boost te geven, een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant