Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een Nederlandse corona-app: dit is hoe het er tot nu toe voor staat

een-nederlandse-corona-app-dit-is-hoe-het-er-tot-nu-toe-voor-staat.jpg

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat het kabinet de verspreiding van het coronavirus door middel van een speciale corona-app wilde beperken. Ondanks een hele appathon blijft de Nederlandse corona-app tot dusver nog uit. En dat terwijl bijvoorbeeld de corona-app in Duitsland sinds afgelopen dinsdag wel al in de lucht is. Ook andere landen gingen ons al voor.

Dit is hoe het er tot nu toe voor staat met de Nederlandse corona-app. 

Privacygevoelig 

Het grootste probleem waar Nederland in de bouw naar de juiste corona-app tegenaan loopt is de privacy. Zo is de Noorse corona-app alweer stopgezet nadat de privacywaakhond hier kritiek op had. De overheid besloot hier dat de privacygevoeligheid niet opwoog tegen de bezwaren, aangezien het land op dit moment nauwelijks nog besmettingen kent. Maar de Duitse corona-app claimt deze privacy wel te kunnen waarborgen.

Duitse testlaboratoria sturen naar besmette personen een QR-code. Als een gebruiker deze code scant stuurt de telefoon anoniem gegevens terug. Gebruikers krijgen van de app een waarschuwing als ze langere tijd dichter dan twee meter in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. De app werkt overigens alleen als mensen zich vrijwillig aanmelden. Daarnaast worden je gegevens niet in een databank opgeslagen. 

De Nederlandse corona-app

Hoewel Duitsland de oplossing gevonden lijkt te hebben, is de Nederlandse corona-app dus nog steeds vol in ontwikkeling. Hier zal gebruik worden gemaakt van een andere techniek dan Duitsland, de app zal namelijk werken met bluetooth. Het is de bedoeling dat de app nog voor de zomervakantie af zal zijn. Daarbij geldt dat de Nederlandse corona-app ook moeten kunnen samenwerken met de apps van andere landen. 

Lees ook: Amsterdam UMC vindt veelbelovende antistoffen tegen coronavirus

Verplichting van de corona-app

Het is de bedoeling dat de Nederlandse corona-app, net als de Duitse variant, op vrijwillige basis gebruikt kan worden. De overheid kan je dus niet verplichten deze app te downloaden. Toch hangt de effectiviteit wel af van hoeveel mensen deze app gaan gebruiken. Voor daadwerkelijk succes zou ongeveer 60 procent van de bevolking de corona-app moeten hebben. Al eerder gaf een derde van de Nederlanders aan zo’n app niet te willen gebruiken en ook in landen als Oostenrijk en Singapore, waar al corona-apps op de markt zijn, blijkt dat slechts 3 tot 16 procent van de bevolking deze apps heeft gedownload. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant