Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Duizenden Nederlanders lopen diagnose van ziekte mis door uitstel van de reguliere zorg

duizenden-nederlanders-lopen-diagnose-van-ziekte-mis.jpg

Sinds maart staat ons leven in het teken van het coronavirus. Hierdoor werd een groot deel van de reguliere zorg de afgelopen maanden uitgesteld. Daardoor lopen mogelijk duizenden Nederlanders een diagnose van een ernstige ziekte mis. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP).

En die aantallen zijn volgens pathologen alarmerend. 

Duizenden Nederlanders lopen diagnose mis

Eerder bleek al dat het aantal diagnoses van onder andere borstkanker sterk daalde tijdens de eerste coronagolf. Dat kwam niet omdat mensen minder vaak ziek werden, maar door de reguliere zorg die bij huisartsen en in ziekenhuizen tijdelijk werd uitgesteld. Ook de bevolkingsonderzoeken naar bijvoorbeeld baarmoederhalskanker en darmkanker lagen tijdelijk stil. De bedoeling was dat na die eerste golf een inhaalslag zou komen.

Maar uit het onderzoek van de NVVP blijkt die achterstand nog lang niet ingehaald. Duizenden Nederlanders blijken een diagnose van een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, nog mis lopen. Gebaseerd op de gemiddelden van de afgelopen vijf jaar is geconcludeerd dat er nog zo’n 10 tot 15 procent van de diagnoses ontbreekt. 

Behandelopties in de knel

Voorzitter van de NVVP Jos Bart legt aan het AD uit dat er voor een groot deel van de patiënten die een diagnose van een ernstige ziekte krijgen, bijvoorbeeld kanker, een goede behandeloptie is, mits dit niet te lang wordt uitgesteld. Maar hoe langer de diagnose uitblijft, hoe verder en vaak in een ernstiger stadium van hun ziekte patiënten pas behandeld kunnen worden. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor het verloop van de ziekte.

Voor deze ziektes ontbreken diagnoses

Door het uitstellen van de reguliere zorg lopen de meeste mensen een oncologie-diagnose mis. Hiervoor maakte NOS een overzicht: verschillende vormen van kanker, zoals moedervlekken (24,9 procent missend) en melanomen (15,3 procent missend), mammabiopten (23,9 procent missend), prostaatbiopten (10,3 procent missend) en darmpoliepen (26,8 procent missend). Daarnaast zien de pathologen zowel bij volwassen als bij kinderen een achterstand in diagnoses bij ziekten zoals coeliakie en chronische ontstekingsziekten van het maag- en darmstelsel. Wat betreft het uitgestelde bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker ontbreekt meer dan 25 procent van de diagnoses. 

Lees ook: Kijken én voelen: zo kun je je borsten grondig checken op borstkanker

Ga naar de huisarts 

Bij ernstige ziektes is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken om behandeld te kunnen worden. Daarom raadt Jos Bart van NVVP aan om bij klachten altijd contact op te nemen met de huisarts. Ook de Federatie Medisch Specialisten, een beroepsvereniging van ongeveer 20.000 artsen in ziekenhuizen, vindt de ontwikkeling zorgelijk en roept iedereen op om zich met klachten te blijven melden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS, AD, NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant