Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen zo lang zijn

waarom-nederlanders-in-vergelijking-met-andere-europeanen-zo-lang-zijn.jpg

Het is je op vakantie in het buitenland vast wel eens opgevallen: Nederlanders zijn over het algemeen een stukje groter dan andere bevolkingsgroepen uit Europa. Over de hele wereld staan we dan ook bekend als dat lange volkje. Maar wist je dat dat 150 jaar geleden nog heel anders was?

De afgelopen jaren is de gemiddelde lengte van Nederlanders steeds verder toegenomen. Was een gemiddelde man in de negentiende eeuw nog zo’n 163 centimeter lang, anno 2020 staat de teller al op 181. Toch neemt de groei de komende jaren naar verwachting wel af. En de reden zal je verbazen.

Nederlanders zijn lang

Dat we in Nederland steeds langer zijn geworden, heeft volgens socioloog Gert Stulp van de Rijksuniversiteit Groningen drie belangrijke oorzaken: welvaart, genen en gezondheid. Dat mensen in onderontwikkelde landen vaak kleiner zijn dan het rijkere deel van de wereldbevolking, verklaart hoe belangrijk de rol van goede voeding is voor onze lichaamslengte. Daarnaast kan een zwakke gezondheid als kind ervoor zorgen dat je minder lang wordt. Tot slot is je genetische pakket bepalend. Wanneer je ouders lang zijn, is de kans groot dat de kinderen ook lang worden.

Minder harde groei

Tegenwoordig wordt 80 procent van onze lengte bepaald door onze genen, maar 150 jaar geleden was dat volgens de socioloog wel anders. Een paar eeuwen geleden waren Nederlanders namelijk niet de langste, maar juist één van de kleinere volkeren van Europa. Dat had in die periode voornamelijk te maken met het feit dat we het economisch een stuk slechter hadden. De ongelijkheid was groter en onze gezondheid was brozer. Vanaf de negentiende eeuw steeg de levensstandaard echter enorm, waardoor de kinderen vanaf die periode steeds langer werden. Tegenwoordig is de mate van welvaart en gezondheid echter redelijk stabiel, waardoor de groeispurt naar verwachting minder hard gaat. “De volgende generaties worden nog wel groter, maar niet meer zo snel als vroeger. De rek lijkt eruit.”

Lang zoekt lang

Dat we ondanks dat het in andere Europese landen ook goed gaat toch één van de langste volken blijven, heeft volgens de socioloog vooral te maken met natuurlijke selectie. Lange Nederlanders vallen vaker op andere lange Nederlanders, waardoor er ook meer lange kinderen worden geboren. “Wat Nederland bijzonder maakt, is dat hier zowel lange mannen als vrouwen gemiddeld meer kinderen krijgen dan in andere landen.”

Lees ook
Nederlandse vrouwen wegen gemiddeld 7 kilo meer dan 30 jaar geleden

Bron | AD, Groen Kennisnet
Beeld | iStock

Ook interessant