Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó ziet Nederland er volgens wetenschappers over 100 jaar uit

zo-ziet-nederland-er-volgens-wetenschappers-over-100-jaar-uit.jpg

Met alle huidige veranderingen in de wereld en vooral in het klimaat is het geen onbelangrijke vraag om te stellen: hoe gaat Nederland er over honderd jaar uitzien? Hoewel we dit natuurlijk nooit zeker kunnen weten, hebben een aantal wetenschappers een voorspelling gedaan.

En dat leidt tot een aantal verrassende inzichten.

Nederland onder water?

Zeventien wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) sloegen de handen ineen en schetsten een beeld van de toekomst van Nederland. Het meest bijzondere aan hun voorspelling is dat Nederland volgens hen niet onder water zal komen te staan, ondanks dat veel andere wetenschappers dit wel denken.

Stijgende zeespiegel

De onderzoekers van WUR leggen uit dat dit een bewuste keuze was: “We willen een positief en aantrekkelijk perspectief neerzetten”, zegt initiatiefnemer Tim van Hattum tegen NOS. Dat betekent niet dat ze de klimaatverandering ontkennen. Als oplossing voor de stijgende zeespiegel wordt de duinenrij langs de Noordzee verbreed en worden er zandsuppleties uitgevoerd. Dit zou het land moeten beschermen tegen de stijging van 1,5 meter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer groen

Verder zal Nederland een stuk groener worden dan nu. Er zullen extra groene zones komen, met name rond de rivieren. Deze zorgen voor meer recreatiemogelijkheden, meer biodiversiteit en een aantrekkelijke omgeving. Volgens de wetenschappers wordt de grootste verandering de daling van landbouw en productie van veehouders. Die laatste zal met twee derde afnemen, en de landbouwgrond gaat halveren.

Insecten op het menu

Wat gaan we dan eten? Volgens het onderzoek zullen we steeds meer insecten op het menu krijgen. Bovendien zal door de inzet van nieuwe technologie de landbouwgrond wel afnemen, maar de bestaande gewassen beter beschermd zijn tegen ziekte en klimaatveranderingen. Ook gaan er meer mosselen, oesters en zeewier geproduceerd worden.

Inwoners

De bevolking zal ook stevig doorgroeien, en naar verwachting zullen er in 2120 zo’n 20 miljoen mensen in Nederland leven. Dat betekent dat er nieuwe steden gaan ontstaan in het oosten van het land. Volgens Van Hattum is er in Den Haag veel interesse getoond in de resultaten van het onderzoek.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant