Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nederland massaal ontroerd door emotionele oproep van Jan Terlouw

jan-terlouw-dwdd.jpg

Heb je het ook gezien? Heel Nederland praat over het emotionele pleidooi van Jan Terlouw, woensdagavond in De Wereld Draait Door (DWDD). In zijn toespraak pleitte de schrijver en oud-politicus voor meer vertrouwen. In elkaar en in de politiek.

Terlouw kreeg in DWDD ‘politieke zendtijd’ ten behoeve van de ‘grand old men‘. Hierin blikt Terlouw melancholisch terug op de tijd waarin hij opgroeide; toen er nog ‘touwtjes uit de brievenbussen hingen’ en we elkaar nog vertrouwden.

Meer vertrouwen in politici

Volgens Terlouw was er vroeger ook meer vertrouwen in de politiek. Er was natuurlijk kritiek, aldus de schrijver, maar we ‘wantrouwden politici niet’. Volgens hem ligt hier een belangrijke taak voor politici. Maar: daar hebben zij ook óns vertrouwen voor nodig.
Ook maakt Terlouw zich grote zorgen over het klimaat. De economische vooruitgang heeft ons weliswaar meer welvaart gebracht, maar ondertussen ‘maken we de aarde kapot’, zei hij.

Lang applaus

Zijn pleidooi raakte kennelijk een gevoelige snaar bij het publiek: Terlouw kreeg een applaus van ruim twintig seconden. Op Twitter kreeg hij ook massaal bijval:

Bron | de Volkskrant, NRC

Ook interessant