Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nederland krijgt een bijzonder cadeau van de Belgische koning en koningin

Vandaag is de laatste dag van het staatsbezoek van de Belgische koning en koningin aan Nederland. Een bezoek van dat kaliber is niet één, twee, drie geregeld. 

Voorbereiding
De voorbereiding van het staatsbezoek duurde maanden. Het hele draaiboek is tot in de puntjes voorbereid. Afgelopen maandag werd een groot deel van de binnenstad van Amsterdam afgezet voor de ontvangst van onze zuiderburen. Er worden dan ook veel veiligheidsmaatregelen genomen. Het Belgische koningspaar is zelfs van auto gewisseld op een geheime locatie in Nederland.

Op de eerste dag van hun bezoek werden koning Filip en koningin Mathilde in Amsterdam officieel ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Iedereen die weleens op de Dam heeft gelopen, weet dat je op die steentjes niet fijn loopt met hakken. Mathilde liet haar pump daar bijna achter.

De Belgische koning en koningin hebben verschillende steden in Nederland bezocht en genoten van een staatsbanket in het Paleis op de Dam.


Bijzonder cadeau
Koning Filip heeft een stukje België aan Nederland geschonken. Het gaat om twee schiereilanden rond de rivier de Maas, in Limburg. In 1961 is de kronkelige Maas daar rechtgetrokken. Door die verandering zijn een paar kleine stukken land van Nederland aan de andere kant van het water beland. Nu horen deze stukjes weer bij Nederland, wat veel handiger is. De Belgische politie kon er namelijk alleen over het water komen, maar er is geen aanlegplaats. Dat maakte deze schiereilanden een vrijplaats voor drugsdeals en illegale feestjes. Voor de Nederlandse politie is dit grondgebied wel bereikbaar over land.

Bron: tijd.bekoninklijkhuis.nl Foto bovenaan: ANP

Bekijk ook:

Dit wil je misschien ook lezen.

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Abonneer je op de Margriet nieuwsbrief. 

Ook interessant