Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op natuurijs schaatsen? Het kan deze winter zomaar nog gebeuren

schaatsen-natuurijs.jpg

Het is, hartje winter, warm voor de tijd van het jaar. Maar het weerbeeld slaat behoorlijk om eind januari en begin februari.

“Op basis van deze prognoses zou ik zeker de schaatsen voor het grijpen houden,” schrijft weerman Raymond Klaassen van Weerplaza over de laatste voorspellingen.

Februari

Ja, de kans dat je je schaatsen uit het vet kunt halen en de vijver over kunt glijden, bestaat zeker nog. De komende week blijft het nog nat en zacht qua temperatuur, maar in de laatste twee weken van januari en zeker in februari kan het kouder dan normaal worden in West- en Noord-Europa.

Polaire vortex

Door een verstoorde polaire vortex – het lagedrukgebied dat zich pal boven de Noordpool bevindt – kan de windrichting veranderen, waardoor er vanuit Siberië flinke kou naar West-Europa gevoerd kan worden. En dat betekent dat we ook in Nederland een grotere kans op winters weer krijgen, weten weerexperts. Zo winters en koud, dat we zomaar over vijvers en door de grachten kunnen gaan schaatsen.

Of juist vroeg de lente in

Maar het kan ook de andere kant op gaan. Als er een zuidenwind opsteekt, kan er juist nóg zachter weer naar ons toe komen. En dan wordt het wel heel vroeg lenteachtig. Wij hopen toch nog een beetje op dat schaatsweer.

Bron | Weerplaza, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant