Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nationale bezinningsdag corona: dit weten we tot nu toe

nationale-bezinningsdag-corona-dit-weten-we-tot-nu-toe.jpg

Op dinsdag 6 oktober wordt een nationale bezinningsdag rondom corona georganiseerd, melden Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Deze nationale dag van bezinning is niet alleen in het leven geroepen om de dodelijke slachtoffers van het virus te herdenken, maar ook om stil te staan bij de economische en financiële gevolgen van Covid-19.

In juli kwam er vanuit de Kamer al een voorstel om een herdenkingsdag te houden. Premier Mark Rutte heeft toen gezegd dat er “in de allerheftigste fase van dit virus geen ruimte is om stil te staan bij het verdriet”, dus dat het belangrijk is daar een rustiger moment voor te vinden.

Bezinningsdag oktober

Die dag is dus nu gevonden, namelijk op 6 oktober. “Een landelijke dag voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad. Een moment van bezinning, waarbij we gezamenlijk terugkijken, meeleven met slachtoffers in de breedste zin van het woord, verhalen delen en hoopvol vooruitblikken”, aldus Rutte.

Lees ook:
Op deze plekken loop je de meeste kans op het coronavirus

In juli zei de premier al dat het geen nationale dag van rouw wordt, omdat de gevolgen van het virus groter zijn dan dat. Een bezinningsdag is ook logischer, met de wetenschap dat het virus nog helemaal niet is uitgedoofd. In juli zei Rutte hierover: “Ik hoop dat we zo’n dag één keer hoeven te organiseren en niet na vier maanden weer opnieuw. We hebben het virus een beetje richting uitgang kunnen duwen, maar het is nog niet het huis uit.”

Regionale invulling

Wat de invulling van de dag precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Later deze week zullen er meer details bekend worden over de nationale bezinningsdag. In juli heeft de premier al gezegd dat het een sterk regionaal gevoel zal hebben en dat burgemeesters en burgers erbij betrokken zullen worden.

Bron | Trouw, LINDA.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met deze week: de nieuwste modetrends voor dit najaar, een dossier over lang en gelukkig leven, een interview met schrijver Kluun en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant