Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ga je naar het strand dit weekend? Let op, er kunnen veel kwallen zijn

schoonste-stranden-verkiezing.png

Wil je dit weekend lekker naar zee? Wees dan wel een beetje op je hoede als je een verfrissende duik wilt nemen of tot je knieën in het water staat te beachvolleyballen. Door de oostenwind is er dit weekend namelijk een grotere kans op kwallen, brrr.

Door de oostenwind ontstaat er een onderstroming, waardoor er meer kwallen richting het strand drijven, meldt de Telegraaf. Volgens de Kwallenradar (echt, die bestaat!) kunnen de dieren het door de hoge temperaturen en een plankton-overschot hier ook lekker lang uithouden.

Pijnlijk

Waarschijnlijk zul je dit weekend op het strand vooral de kompas-, de zeepaddenstoel- en de oorkwal aantreffen. Wees vooral op je hoede voor de kompaskwal, zijn beet kan behoorlijk pijnlijk zijn. De andere twee kwalletjes kunnen je hooguit wat roodheid en jeuk bezorgen, tenzij je allergisch bent voor kwallenbeten. Een kompaskwal is makkelijk te herkennen aan zijn bruine, V-vormige strepen.


De kompaskwal (foto: iStock)

Een kwallenbeet is doorgaans ongevaarlijk, maar prettig is anders natuurlijk. Heeft een kwal je te pakken gehad? Dit moet je doen bij een kwallenbeet.

Lees ook

Droogte-alarm: tussen 06-09 uur en 18-22 uur niet de tuin sproeien!
18 trucjes om lekker te slapen als het warm is
Woon jij in een groene buurt? Onderzoekers ontdekten deze voordelen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant