Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mysterie opgelost: dit is waarom zebra’s hun mooie strepen hebben

zebra-mysterie-opgelost.jpg

Het was ooit het best bewaarde geheim van het dierenrijk. Waarom hebben zebra’s toch van die opvallende strepen? Diverse wetenschappers hebben zich erover gebogen, maar niemand kon verklaren hoe zebra’s aan hun typische kleurenpatroon zijn gekomen. Tot nu.

Britse wetenschappers hebben het raadsel eindelijk opgelost. Jarenlang werd gedacht dat de mooie strepen van de zebra bedoeld waren om andere roofdieren af te schrikken. Daarnaast waren er theorieën dat de strepen zouden dienen voor een betere regulering van de lichaamstemperatuur van de beesten. Onderzoekers van de University of Bristol ontdekten echter een heel andere functie van de strepen: ze zijn bedoeld om insecten te weren!

Drie groepen paarden

Voor hun onderzoek verdeelden de wetenschappers een aantal paarden in drie groepen. De eerste groep paarden kreeg een mantel met zebrastrepen aan. De tweede groep een witte mantel en de laatste een zwarte. Wat gebeurde? Er gingen evenveel vliegen op de paarden met een witte en een zwarte jas zitten, maar veel mínder op de beesten die een mantel met zebrastrepen droegen. Volgens de wetenschappers raken de insecten door de strepen gedesoriënteerd en weten ze daardoor niet meer waar ze kunnen landen.

Noodlanding

Als de insecten dan toch op de vacht van de zebra’s terechtkomen, is dat vaak met een crash in plaats van een zachte landing. Dit heeft te maken met het slechte gezichtsvermogen van de insecten. Op een afstand zien ze gewoon een grijs dier. Wanneer ze dichterbij komen en het gestreepte patroon zien, raken ze in de war. Maar dan is het vaak al te laat om van koers te veranderen.

Bescherming tegen ziektes

Door insecten weg te houden, zouden zebra’s ziektes voorkomen die door vliegen worden verspreid. “Zebra’s komen voor in delen van de wereld waar vliegen ernstige ziektes bij zich dragen. Een vliegenbeet kan dus zeer ernstige gevolgen hebben,” aldus een van de onderzoekers.

Bron| nu.nl, Scientias
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant