Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je de volgende keer écht met muziek moet gaan sporten

muziek-tijdens-sporten-lees-hier-waarom-dat-zo-goed-is.jpg

Een van de meest gehoorde goede voornemens is meer sporten. Toch blijft dit een lastige uitdaging voor velen. Klinkt dat bekend? Luister dan naar muziek tijdens de eerstvolgende keer dat je gaat sporten, want dit bevordert je sportprestaties namelijk écht.

Dit blijkt uit recent onderzoek dat werd uitgevoerd door Australische wetenschappers.

Muziek tijdens sporten

Om te onderzoeken welke factoren je sportprestaties kunnen bevorderen, analyseerden de wetenschappers 140 studies over de relatie tussen muziek en sporten. Hiervoor gebruikten ze onderzoeken die teruggingen tot 1911. Ze gebruikten hiervoor resultaten over allerlei verschillende soorten sporten, behalve dans. Want dansen wordt natuurlijk al op muziek gedaan.

Zuurstofverbruik

En wat bleek? Sporters die naar muziek luisterden, genoten meer van hun lichaamsbeweging. Verrassend genoeg verbeterde ook hun zuurstofverbruik, waardoor ze beter uit de verf kwamen in de sportschool. Zo konden deelnemers bijvoorbeeld 20 procent langer hardlopen met muziek, in vergelijking tot sporters die zonder muziek trainden.

Langer doorgaan

Dat muziek je energie geeft is niet verrassend, maar dat het je sportprestaties verbetert wél. Sportpsycholoog Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen verklaart aan de website Mindbodygreen.com: “Het vermindert het gevoel van inspanning en vermoeidheid tijdens het sporten, waardoor je langer kunt blijven doorgaan.”

Verschillende muziek

Welke muziek je het beste kunt luisteren, hangt af van je doel in de sportschool. Ga je hardlopen? Luister dan naar rustige muziek, want dat helpt om je hartslag laag te houden zodat je langer door kunt rennen. Doe je een High Intensity Interval Training (HIIT)? Zoek dan een playlist met snelle muziek, want dat helpt je om je op te peppen tijdens je training.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant