Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Houd je ramen en deuren dicht: er komt weer een muggenplaag aan

hou-je-ramen-en-deuren-dicht-er-komt-weer-een-muggenplaag-aan.jpg

De kans is groot dat je binnenkort weer lek geprikt wordt door muggen. Volgens Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen komen de muggen namelijk éxtra vroeg dit jaar en is begin juni de eerste piek te zien.

Dat de muggen er dit jaar zo vroeg bij zijn heeft waarschijnlijk alles te maken met het warme voorjaar. Of er ook meer muggen dan normaal zijn, is nog niet duidelijk.

Regenval

Muggen hebben stilstaand water nodig en omdat het de afgelopen tijd amper heeft geregend, is dat er bijna niet. De regen van gisteren biedt waarschijnlijk voor muggen weer een kans. Als ze eitjes hebben gelegd in het regenwater dat gevallen is, dan komen die over ongeveer een maand uit. Maar dan moet het water wel al die tijd blijven staan. “Anders drogen de larven weer uit. Sommige snelle soorten kunnen ook binnen twee weken al uitkomen,”  aldus van Vliet.

Lees ook: zo maak je je eigen natuurlijke anti-muggenspray (zónder DEET)

Ook sneller weer weg?

Toch hebben veel mensen momenteel al last van muggen, zo blijkt uit gegevens van muggenradar.nl. Op deze site kun je zelf aangeven of je de insecten al hebt gespot. Vooral op 21 en 22 mei was er een piek te zien op de site. Dat de muggen er vroeg bij zijn, is dus een ding dat zeker is. Maar betekent dit ook dat ze weer vroeg weg zijn? Volgens van Vliet niet. “In principe krijg je een langer muggenseizoen. Er komen meer generaties muggen als de temperatuur hoog is.” De droogte kan als het om muggen gaat dus wel voor verlichting zorgen. “En het is zelden zo droog geweest als in het begin van dit jaar.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant