Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó lang is je lichaam bezig om een muggenbeet te verwerken

mug.jpg

Op warme dagen kun je ramen en deuren beter zo veel mogelijk gesloten houden (of voor horren zorgen), want anders kun je op muggen in huis én muggenbeten rekenen. En als je eenmaal gebeten bent, kun je daar lichamelijk best lang last hebben, blijkt uit onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat ons immuunsysteem tot een week lang last kan hebben van een muggenbeet.

Na een muggenbeet

Wanneer we worden geprikt, pompt een mug speeksel naar binnen waardoor het makkelijker wordt om ons bloed op te kunnen zuigen. Ons immuunsysteem reageert op deze lichaamsvreemde stoffen in de vorm van een muggenbult. Volgens de wetenschappers kan het tot wel zeven dagen duren voor ons lichaam deze ziekteverwekkers heeft uitgeschakeld.

Krabben maakt erger

Het slechtste wat je kunt doen na een muggenbult is krabben of een kruisje zetten tegen de jeuk. Wanneer je dit doet, verspreid je de eiwitten die de jeuk veroorzaken, waardoor het kriebelende gevoel alleen maar erger wordt. Wanneer je niet krabt, verdwijnt de muggenbult dus sneller.

Lichaamsgeur

Heb je je trouwens wel eens afgevraagd waarom de ene persoon vaker wordt geprikt dan de ander? Volgens onderzoek van de Universiteit van Edinburgh heeft dat te maken met onze lichaamsgeur. Muggen kiezen altijd de persoon die voor hen het lekkerst ruikt. Dit betekent overigens niet dat je automatisch meer of minder gestoken wordt wanneer je bijvoorbeeld net hebt gedoucht. Muggen ervaren geuren anders dan dat wij dat doen.

Lees ook
Word je gek van de muggen? Deze planten stoten ze af

Alleen slapen

Wanneer je alleen slaapt, heb je bovendien altijd pech: bij beperkte keuze pakken muggen gewoon wat ze pakken kunnen. Dit is overigens ook de reden dat deet en citronellakaarsen zo goed werken om de vervelende beestjes op afstand te houden. Deze producten helpen namelijk om het reukorganen van de muggen in de war te brengen.

Bron| Muggenradar, RTL Nieuws, WRM, Scientias
Beeld| iStock

Ook interessant