Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een zachte winter en een warm voorjaar: krijgen we deze zomer meer muggen?

meer-muggen-deze-zomer-van-deze-factoren-hangt-het-af.jpg

Nu we steeds meer richting de zomer gaan, kunnen we hopelijk ook steeds meer warme dagen verwachten. En hoewel het zonnetje ons veel goed doet, brengt het ook een nadeel met zich mee: de mug. Kunnen we gezien de warme start van het jaar deze zomer ook extra veel muggen verwachten? 

Buienradar heeft zelfs een muggenradar ontwikkeld zodat je deze zomer kunt zien of er veel muggen actief zijn in jouw buurt. 

Deze zomer meer muggen? 

Hoe het er voor dit jaar en vooral met het oog op de dichterbij komende zomer met de muggen voorstaat, daar boog muggenspecialist Piet Verdonschot zich over. Hij is een aquatisch ecoloog verbonden aan de WUR en bijzonder hoogleraar aan de UvA. Zijn specialisatie? De steekmug.

Volgens hem is er een aantal factoren dat bepaalt of het voor muggen een goed jaar wordt, zegt hij tegen Metronieuws. Zo begon ons voorjaar natuurlijk zonnig en erg droog en was de winter zacht, maar wel nat. Hierdoor kun je als je in het gebied van een moeras woont nu al last hebben van muggen. Wat betreft de muggen in de zomer hangt het af van de hoeveelheid neerslag. Hoe meer regen, hoe fijner het voor de muggen is. Volgens bioloog Arnold van Vliet ontstaat er daarnaast ook eerder een muggenplaag als het voorjaar nat is geweest. Met ons droge voorjaar hebben de grote uitbraak daarmee hopelijk ontweken.

De weersvoorspelling voor de zomer

Als we de weersvoorspelling voor komende zomer moeten geloven, wordt het voornamelijk snikheet en droog. Maar helaas kunnen we in juli wel wat flinke regenbuien verwachten, waardoor in deze maand de muggen een stuk actiever kunnen worden. Gelukkig neemt de regen in augustus weer af, waardoor het hopelijk voor de muggen een stuk minder aangenaam wordt.

Lekker bloed voor muggen

Er gaan veel fabeltjes rond over dat alcohol zou helpen tegen muggen en dat de beestjes eerder voor zoet bloed kiezen. Volgens de muggenspecialist is dit onzin. Muggen komen vooral op kooldioxide in je adem en warmte af. En ook de stoffen die bacteriën op je huid produceren, lokken de muggen. Volgens Verdonschot is de simpele manier om ook deze zomer de muggen op afstand te houden om een hor aan te schaffen. Scheelt je een hoop slapeloze nachten door een zoemend beestje naast je oor dat met het licht aan plots weer verdwenen is. 

Lees ook: 6 slimme trucjes om muggen op afstand te houden

Wintermuggen

Volgens bioloog Van Vliet is sinds een aantal jaar pas bekend dat we in huis met twee verschillende soorten steekmuggen te maken hebben. De Culex pipiens pipiens en de Culex pipiens molestus. De bioloog legt aan Quest uit dat de pipiens een soort winterslaap houdt in het huis of de kelder. Maar de molestusmuggen zijn het hele jaar actief. Vandaar dat je nu en zelfs in de winter last kan krijgen van jeukende muggenbulten.

Een muggenradar 

Het zal dus van onze zomer afhangen hoeveel last we echt gaan krijgen van muggen. En daarbij geldt: hoe meer regen, hoe beter. Voor de muggen dan. Mocht je je extra goed willen voorbereiden? Dan heeft Buienradar de oplossing: de Muggenradar. Hierop zie je niet alleen de verwachting van de muggenactiviteit op de dag zelf, maar ook voor de volgende vijf dagen. Daarbij staat 1 voor geen muggenactiviteit en 10 voor zeer actieve muggen. Hoe de radar dit meet? Door verschillende weerfactoren te meten zoals de luchtvochtigheid, neerslag en temperatuur.  Benieuwd of er nu al muggen in jouw buurt actief zijn? Neem dan alvast een kijkje op de Muggenradar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, Quest
Beeld | iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant