Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mooi nieuws van vandaag: groepsimmuniteit sterker dan gedacht, honden getraind om coronavirus op te sporen

mooi-nieuws-van-vandaag.jpg

In deze tijd, waarin het slechte nieuws ons om de oren vliegt, is het fijn om af en toe ook eens góed nieuws te lezen. Dus verzamelen wij iedere dag de mooiste, gezelligste en meest hoopgevende berichten voor je. Vandaag onder andere: de groepsimmuniteit van Nederland is sterker dan gedacht, en prins Charles is uit quarantaine.

Dat bewijst maar weer eens dat het niet alleen maar ellende is in deze wereld.

Groepsimmuniteit werkt misschien beter dan gedacht

Uit een studie onder zorgmedewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilbrug is gebleken dat er waarschijnlijk meer mensen besmet zijn (geweest) met het coronavirus dan de officiële statistieken laten zien. Met name jongeren kunnen al besmet zijn geweest en enkel milde of zelfs geen klachten hebben ervaren. Dit is positief voor de groepsimmuniteit van Nederland. Als we onze situatie vergelijken met die in China of Italië, lijken wij veel besmettingen te missen, legt microbioloog Jan Kluytmans uit. En dat is positief nieuws, al is het onderzoek niet groot genoeg om er definitieve conclusies uit te kunnen trekken.

Honden worden getraind om het COVID-19 virus op te sporen

In bepaalde ziekenhuizen worden honden ingezet om ziektes als kanker op te sporen. Het Britse Medical Detection Dogs gaat honden nu opnieuw opleiden om ook het coronavirus te kunnen ‘ruiken’, zelfs bij mensen die geen symptomen hebben. Zo kunnen diagnoses vaker op tijd gesteld worden. Het opleiden van de honden zal nog wel zes weken duren.

Steeds minder ziekenhuisopnames in Brabant

Volgens het RIVM zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames in Brabant door. De maatregelen lijken dus te helpen. “Deze week wordt duidelijk of er sprake is van een werkelijke afvlakking,” meldt het RIVM.

Prins Charles is herstellende

Vorige week werd de 72-jarige Britse prins Charles positief getest op het coronavirus, waarna hij een week lang in thuisisolatie moest. Inmiddels is hij herstellende en weer uit zijn thuisisolatie. Zijn vrouw Camilla werd ook getest maar bleek het virus niet te hebben. Toch blijft zij uit voorzorg nog een extra week in quarantaine.

Biermerken gaan desinfecterende handgel maken

Biermerken werden door ziekenhuizen benaderd of ze misschien pure alcohol als restproduct hadden, zodat deze ingezet konden worden als ontsmettingsmiddel. Wietse van den Bogaard, hoofdbrouwer van Bavaria, kreeg hierdoor een ander idee. Waarom niet gewoon zelf een ontsmettingsmiddel gaan maken? Met pure alcohol werken kan best gevaarlijk zijn, maar brouwers hebben daar natuurlijk al ervaring mee. De alcohol halen ze uit eigen voorraad, en momenteel levert Bavaria kosteloos aan partijen die er vraag naar hebben. “Er is vreselijk veel behoefte,” aldus van den Bogaard.

Bronnen | AD, AD, Metro, RIVM, Trouw

Ook interessant