Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mooi nieuws van vandaag: minste ziekenhuisopnamen in maand tijd, online benefietconcert levert 128 miljoen dollar op

mooi-nieuws-van-vandaag.jpg

In deze tijd, waarin het slechte nieuws ons om de oren vliegt, is het fijn om af en toe ook eens góed nieuws te lezen. Dus verzamelen wij iedere dag de mooiste, gezelligste en meest hoopgevende berichten voor je. Vandaag onder andere: de minste ziekenhuisopnames in een maand tijd, online benefietconcert levert 128 miljoen dollar op en Van Dale komt met een coronawoordenboek.

Dat bewijst maar weer eens dat het niet alleen ellende is in de wereld.

Minste ziekenhuisopnamen in een maand tijd

Gisteren is er voor het eerst sinds een maand tijd het minste aantal ziekenhuisopnamen gemeten. Dit waren er namelijk 129 en dat is het laagste aantal sinds 19 maart. De piek ligt tot nu toe bij de week van 30 maart, toen er in één week tot twee keer toe meer dan 600 ziekenhuisopnamen plaatsvonden. Volgens het RIVM is er dus nog steeds sprake van een dalende lijn. Er zijn in totaal 9594 Nederlanders met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan ligt minder dan de helft er nog steeds.

Online benefietconcert levert 128 miljoen dollar op

Een breed scala aan internationale artiesten gaf afgelopen nacht vanuit huis een online benefietconcert. Het initiatief voor het thuisconcert One World: Together At Home kwam vanuit popzangeres Lady Gaga, Global Citizen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Aan de actie deden veel grote sterren mee, zoals Paul McCartney, The Rolling Stones, Andrea Bocelli, Céline Dion en Jennifer Lopez. Het doel was om zo veel mogelijk geld voor de strijd tegen het coronavirus op te halen. In totaal leverde dit 128 miljoen dollar op, wat omgerekend zo’n 118 miljoen euro is. Hiervan gaat ruim 55 miljoen dollar naar de WHO. De rest wordt verdeeld onder lokale en regionale hulporganisaties. Het acht uur durende concert kun je hier terugkijken:

Serious Request haalt 3 ton op voor het Rode Kruis

En ook in Nederland worden veel inzamelingsacties gehouden. Zo zijn er niet alleen initiatieven om mondkapjes en veiligheidsbrillen in te zamelen. Eris zelfs een speciale corona-editie van Serious Request opgestart, om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Dit leverde een eindbedrag van 307.392 euro op. Het Rode Kruis laat weten het geld te gaan gebruiken voor mensen die het door het coronavirus extra zwaar hebben. Hiervoor werd eerder al een hulplijn geopend. Maar met dit extra geld kunnen ze bijvoorbeeld ook voedselboxen uitdelen aan mensen die moeilijk rondkomen door de coronapandemie.

Van Dale maakt een coronawoordenboek

Door het coronavirus wordt ook onze woordenschat flink uitgebreid. Van balkonbingo en raamvisite tot anderhalvemetersamenleving en buitenschaamte. Het leverde ons de afgelopen tijd al honderden nieuwe woorden op. Daarom besloot Ton den Boon, hoofdredacteur van de Van Dale, hier een coronawoordenboek van te maken. Dit bestaat uit veel nieuwe termen uit de zorg, zoals besmettingscurve. Maar ook nieuwe woordsamenstellingen zoals quarantinderen (quarantaine en tinderen). De teller staat nu al op zevenhonderd woorden. Hiervan verwacht Den Boon dat er zo’n zeventig woorden echt zullen blijven bestaan. Vooral de term ‘anderhalvemetersamenleving’ heeft volgens hem de meeste kans de echte Van Dale te halen. Bekijk het coronawoordenboek hier.

Nationale Opera & Ballet danst door leeg Amsterdam

Zo veel mogelijk binnen blijven levert bijzondere beelden op van lege steden en straten die normaal druk bevolkt zijn. Neem bijvoorbeeld onze hoofdstad Amsterdam. Normaal zie je een zee aan mensen, maar nu is het uitgestorven. Het Nationale Opera & Ballet zag hier een buitenkansje in en besloot een dansvideo te maken door een leeg Amsterdam. Met de boodschap ‘kunst verbindt mensen’, danst een ballerina langs lege pleinen, trams en gesloten restaurants. Zonder publiek en onder begeleiding van klassieke muziek, levert dit deze prachtige beelden op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws, Welingelichte Kringen, NU.nl, LINDA

Ook interessant