Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mooi: 850 doodgeboren kindjes in vier dagen ingeschreven

blog_doodgeboren.jpg

Eerder deze week werd bekend dat doodgeboren kindjes eindelijk mogen worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Daar hebben ouders van ruim 850 kinderen die levenloos ter wereld zijn gekomen, gebruik van gemaakt. In de afgelopen vier dagen zijn hun kinderen alsnog aangegeven en geregistreerd. Zo hebben ze nu officieel bestaansrecht.

Het merendeel van de kinderen is ingeschreven op naam van beide ouders, laat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens weten aan RTL nieuws.

Eindelijk erkenning

Tot nu toe was het niet mogelijk om doodgeboren kinderen in te schrijven. Daar is afgelopen zondag definitief verandering in gekomen. Dit tot grote opluchting van veel ouders, die nu eindelijk erkenning krijgen voor hun kindje en het gevoel hebben dat hun zoon of dochter ook voor de buitenwereld bestaat.

Pijnlijke situaties

Met deze nieuwe maatregel kunnen pijnlijke situaties in de toekomst worden voorkomen. Ouders die een kind hadden verloren, werden bij de aangifte van hun tweede kind door de ambtenaar bijvoorbeeld hartelijk gefeliciteerd ‘met jullie eerste’.

550 kindjes per jaar

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders een doodgeboren kindje zullen aangeven bij de burgerlijke stand. Voor de maatregel geldt geen verjaring. Het mag dus ook nog als een kind jaren geleden levenloos ter wereld is gekomen.

Bron | RTL nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant