Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moeten we straks in alle publieke ruimtes mondkapjes op? WHO past advies aan

mondkapjes-op-in-publieke-ruimtes.jpg

In een aantal landen werd vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus een mondkapje verplicht, terwijl deze regel in Nederland nog uitbleef. Inmiddels moeten we er in het openbaar vervoer al aan geloven, ondanks dat bewijs voor de effectiviteit nog dun was. Maar daar komt, door recent onderzoek. verandering in. Moeten we binnenkort in alle publieke ruimtes mondkapjes op? 

Door nieuwe onderzoeksresultaten past de Wereldgezondheidsorganisatie haar richtlijnen aan. 

Mondkapjes op in publieke ruimtes

De afgelopen tijd is het flink ter discussie gesteld; moeten we preventief mondkapjes gaan dragen, in publieke ruimtes, om de verspreiding van het virus te voorkomen? Maar door te weinig onderzoek was het RIVM niet overtuigd over de effectiviteit. Het mondkapje in het openbaar vervoer werd uiteindelijk toch verplicht, omdat hier niet altijd voldoende afstand kan worden gehouden tussen reizigers. Ondertussen liepen de onderzoeken, naar de effectiviteit van mondkapjes, door en blijkt er nu een doorbraak te zijn. Maria Van Kerkhove, technisch deskundige van de WHO op het gebied van het coronavirus, laat weten dat er uit recent onderzoek bewijs blijkt dat een mondkapje echt een barrière vormt voor mogelijk besmette druppeltjes. 

Schijnveiligheid 

Door dit onderzoek heeft de WHO de richtlijnen, omtrent de bestrijding van het coronavirus, aangescherpt. Dat houdt in dat ze regeringen wereldwijd aanraden om de bevolking mondkapjes te laten dragen in publieke ruimtes. Wel laten zij weten dat dit slechts één van de velen maatregelen is die de verspreiding van het virus kan beperken. Mensen moeten, door het dragen van een masker, bijvoorbeeld niet ineens lak krijgen aan de 1,5 meter afstand. Daarnaast is het ook belangrijk om de mondmaskers op een juiste manier te gebruiken. Bijvoorbeeld door een wegwerp mondmasker niet te hergebruiken of een stoffen masker, zonder tussentijds wassen, niet nogmaals te gebruiken. Dit geldt ook voor niet met je handen aan je masker te zitten of een kapje te dragen dat niet goed aansluit. 

Lees ook: Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Medisch mondmasker

Het algemene advies is nog steeds om een niet-medisch mondmasker te dragen. Toch adviseert de WHO in de nieuwste richtlijnen wel dat zestigplussers het beste een medisch mondmasker kunnen dragen, indien ze in een ruimte zijn waar de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina’s aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant