Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze onschuldige aandoening zou kunnen leiden tot Alzheimer

alzheimer-onderzoek.jpg

Klaagt jouw mondhygiënist ook wel eens dat je te weinig flost? Dan wordt het nu toch echt tijd om je tandenstokers en flosdraad wat vaker aan te raken. Want uit een recent onderzoek blijkt dat een tandvleesontsteking mogelijk niet alleen kan lijden tot bloedend tandvlees.

Onderzoekers van de Universiteit van Krakau stellen namelijk dat een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt, mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Alzheimer is een vorm van dementie. In Nederland lijden ruim 150 duizend mensen aan de ziekte. Patiënten hebben moeite met hun geheugen, maar ook met praten en routinematige handelingen.

Ernstige tandvleesontsteking

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van een serie experimenten op zowel muizen als mensen. Als eerste troffen de wetenschappers dna van een mondbacterie aan in de hersenen van alzheimerpatiënten. Die bacterie is één van de hoofdveroorzakers van parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking die vooral bij ouderen voorkomt en kan leiden tot het uitvallen van tanden.

Plak dat lijdt tot dementie

Ook zagen de onderzoekers bij overleden alzheimerpatiënten meer gingipaïne in de hersenen dan bij mensen zonder deze ziekte. Dit is een enzym dat de mondbacterie aanmaakt en dat ontstekingen veroorzaakt. Bij een vervolgexperiment in muizen zagen ze dat het enzym voor een toename zorgde van het eiwit beta-amyloïd in de hersenen. Bij alzheimer hoopt dit eiwit zich op in zogeheten plaques tussen hersencellen. Deze cellen kunnen hierdoor niet meer goed met elkaar communiceren, met dementie tot gevolg.

Meer onderzoek nodig

Volgens Wim Crielaard, hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, is het bewijs dat er een verband ontstaat tussen beide aandoeningen nog lang niet zeker. “Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of vijf”, vertelt hij aan de Volkskrant. “Deze resultaten passen daar goed bij. Maar er zijn nog veel meer bacteriën die een rol spelen bij parodontitis, en mogelijk dus ook bij alzheimer.”

Bron| Volkskrant
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant