Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op dít moment van de dag gebeuren in de winter de meeste ongelukken

ongelukken.jpg

Als je de winter zo veilig mogelijk wilt doorkomen, doe je er goed aan tussen vier en zes uur ’s middags extra voorzichtig te zijn tijdens het autorijden. Een vijfde van alle ongelukken in dit jaargetijde vindt plaats in deze twee uur.

Dat blijkt uit een analyse van het Britse onderzoeksbureau AX, dat 57.000 ongevallen tussen november en maart bestudeerde.

Gevaarlijke tien minuten

Maar dat is niet alles: er blijkt namelijk één periode van tien minuten te zijn die het meest verraderlijk is. Het gros van de ongevallen vindt volgens het rapport plaats tussen 17.00 en 17.10 uur. In totaal gebeurt 15 procent van alle winterse ongelukken in deze korte periode van tien minuten.

De oorzaken

De wetenschappers becijferden dat wie tien minuten eerder of later vertrekt, 50 procent minder kans heeft op een ongeluk. Oorzaken van de piek zijn waarschijnlijk de laagstaande zon, slechte weersomstandigheden en stuurproblemen. Daarbij zijn automobilisten vermoeider na afloop van een dag werken.

Veiliger dagdeel

In de ochtendspits gebeuren veel minder ongelukken. Tussen zes en acht uur ’s ochtends vindt slechts 6 procent van alle ongelukken plaats, tegenover 13 procent tussen acht en tien uur in de ochtend. In de winter gebeuren er in het algemeen 8 procent meer ongevallen dan in de zomer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant