Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mogelijk meer bezoek in verpleeghuizen, OMT bespreekt de mogelijkheden

meer-bezoek-in-verpleeghuizen.jpg

Aangezien een steeds groter deel van de bewoners en het personeel in verpleeghuizen is gevaccineerd, rijst ook de vraag: mag er meer bezoek langskomen? Op dit moment geldt het advies om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en slechts twee tot drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.

Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt daarom de mogelijkheden. 

Meer bezoek in verpleeghuizen 

Dat de bewoners van verpleeghuizen met voorrang worden gevaccineerd lijkt de eerste vruchten af te werpen. Het aantal besmettingen is hier namelijk al flink afgenomen. Volgens de cijfers van het RIVM werd half december een piek van 467 besmettingen op één dag gemeten, en afgelopen dinsdag waren dit er nog maar 45 op een dag. Ook het aantal verpleeghuizen waar in de afgelopen vier weken besmettingen werden geconstateerd, is bijna met de helft gedaald van 858 naar 459. Daarom willen de deskundigen van de OMT de mogelijkheden bespreken om meer bezoek in verpleeghuizen toe te staan.

Lees ook: GGD gaf smekende kankerpatiënten vaccinatie voor hun beurt: ‘Schrijnend, maar dit kan en mag niet’

Bezoekregeling versoepelen

Vrijdag gaat het OMT hierover in gesprek en zal daarna een advies uitbrengen aan het kabinet of het verstandig is om meer bezoek in verpleeghuizen toe te staan dan slechts één bezoeker per dag. Volgens het RIVM zijn er inmiddels al ruim 200.000 vaccinaties toegediend in de langdurige zorg. Om bewoners echt goed te beschermen tegen het virus is ook de tweede prik belangrijk. Mogelijk moeten we dus nog even afwachten voordat de bezoekregeling echt kan versoepelen.

Ook is het OMT in het algemeen terughoudend met het afbouwen van de maatregelen. Volgens de deskundigen is dit maar zeer beperkt mogelijk zolang er nog onvoldoende immuniteit is opgebouwd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant