Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moet je alsnog een vaccin halen als je al corona hebt gehad?

moet-je-alsnog-een-vaccin-halen-als-je-al-corona-hebt-gehad.jpg

De kans is groot dat we volgend jaar, in Nederland, kunnen beginnen met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Maar moet je eigenlijk ook nog een vaccin halen als je het coronavirus al hebt gehad? Er wordt namelijk al een tijdje beweerd, dat mensen die het virus al hebben gehad, er immuun voor zijn.

Immunoloog Cécile van Els (RIVM, Universiteit Utrecht) geeft in de Volkskrant antwoord op deze vraag.

Tegenstrijdige verhalen

Als het gaat om immuniteit klinken er al een tijdje tegenstrijdige verhalen. Zo werd er in eerste instantie gedacht dat mensen, die het coronavirus hebben gehad, het daarna niet meer konden krijgen, omdat ze er immuun voor zijn. Niet lang na deze bewering toonde een Brits onderzoek echter aan dat de antistoffen, bij ex-coronapatiënten, na de eerste vier weken al hun piek hebben bereikt en na slechts twee maanden vaak al grotendeels uit het bloed zijn verdwenen. Inmiddels zijn er wereldwijd ook al een aantal gevallen bekend van mensen die voor een tweede keer het coronavirus hebben gehad.

Lees ook: Gezondheidsraad maakt bekend: déze groepen krijgen als eerste coronavaccinatie

Wel of niet een vaccin halen?

Volgens immunoloog van Els is het dan ook niet zo dat je het vaccin niet hoeft te halen als je het virus al hebt gehad. “Je kunt er niet van uitgaan dat je na een infectie voldoende beschermende immuniteit hebt.” Er zijn immers onderzoeken waaruit blijkt dat je wel degelijk beschermd bent als je eenmaal besmet bent geweest, maar ook genoeg gevallen van mensen die voor een tweede keer corona opliepen in een paar maanden. “Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet,” zegt Van Els. “Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, New York Times
Beeld | Getty

Ook interessant