Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó gevaarlijk is het om te smsen terwijl je op straat loopt

sms-mobiele-telefoon-gevaarlijk.jpg

Het is al een tijdje verboden om je telefoon te gebruiken als je op de fiets zit, en we weten ook allemaal dat je in de auto je telefoon absoluut niet moet gebruiken. Maar lopend een sms schrijven of een appje sturen gebeurt nog heel regelmatig. Het is volgens veel mensen heel vervelend om achter iemand te lopen die een berichtje stuurt, maar nu blijkt uit onderzoek dat het gebruik van je mobiele telefoon dan ook nog eens enorm gevaarlijk is.

Als we onze telefoon gebruiken tijdens een wandeling kijken we minder goed voor we de weg oversteken en hebben vaker (bijna) een ongeluk. 

Meer ongelukken met mobiele telefoon

Voor het onderzoek keken de researcher van de University of Calgary in Canada, naar honderden ongelukken met voetgangers. Mensen die aan het smsen zijn kijken minder goed naar links en rechts voor zij de straat oversteken, waardoor meer ongelukken en aanrijdingen gebeuren. Het is vooral opvallend dat het gebruik van je telefoon om te smsen veel vaker voor ongelukken zorgt dan luisteren naar muziek of bellen.  

270 duizend voetgangers

Elk jaar overlijden wereldwijd 270 duizend voetgangers in verkeersongelukken, wat ongeveer neerkomt op twintig procent van alle ongelukken. De onderzoekers denken wel dat meer onderzoek nodig is voor ze kunnen zeggen of dit getal gestegen is door het gebruik van mobiele telefoons. Wel durven ze te zeggen dat het gebruik van de smartphone overal een groeiend probleem is. 

Lees ook: Digiminderen: 5 tips om je van je telefoonverslaving af te helpen

Mobiel gebruik ongezond

Eerdere onderzoeken lieten ook al zien dat het gebruik van mobiele telefoons zeker niet altijd goed voor ons is. Zo is in de laatste twintig jaar het aantal mensen met klachten aan hun nek, gezicht, neus en ogen enorm gestegen in ziekenhuizen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de meeste van deze verwondingen kwamen door het besturen van een auto óf lopen terwijl iemand een telefoon gebruikte.

Het is dus zeker niet zo gek om die telefoon af en toe even aan de kan te leggen, of om hem gewoon in je tas weg te stoppen wanneer je op straat loopt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | CNN 
Beeld | iStock

Ook interessant