Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister Schippers vindt dat we meer moeten praten over de overgang

Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid wordt er vaak een ‘beetje lacherig gedaan over de overgang’. Maar ondertussen melden vrouwen vanaf 45 jaar zich relatief vaak ziek en heeft hun (bedrijfs)arts vaak niet door dat hun gezondheidsklachten door de overgang komen. In een videoboodschap moedigt de minister deze week zorgprofessionals en werkgevers aan om meer aandacht aan de overgang te besteden.

De cijfers liegen er niet om: ruim een derde van alle werkende vrouwen vanaf 45 jaar meldt zich regelmatig ziek door overgangsklachten. Het probleem is alleen dat veel vrouwen en zelfs artsen vaak niet doorhebben dat hun klachten door de overgang komen, vertelden gynaecologen Wilma Smit en Pauline Ottervanger eerder aan Margriet. Aan de andere kant worden levensbedreigende hartproblemen geregeld met overgangsklachten verward, omdat de symptomen van hartproblemen bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen.

Minder ziekteverzuim door goede voorlichting

Om de kennis over de overgang bij iedereen te vergroten, organiseerde Studio Vrouw daarom deze week in Den Haag een speciale bijeenkomst voor zorgprofessionals, werkgevers en verzekeraars. Minister Schippers van Volksgezondheid sprak de deelnemers bemoedigend toe in een videoboodschap. Waar het op neerkomt: we moeten de overgang en alle psychische en lichamelijke veranderingen die dit met zich meebrengt, niet onderschatten en bespreekbaar maken. In de zorg en op de werkvloer. Dat dit werkt, bewijst een thuiszorginstelling in Meppel die alle zeshonderd personeelsleden – óók mannen – naar een cursus over de overgang stuurde. Resultaat: het ziekteverzuim daalde met dertig procent.

 

 

 

Ook interessant