Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister de Jonge over mutatie coronavirus: ‘Het is alle hens aan dek’

minister-de-jonge-over-mutatie-coronavirus-het-is-alle-hens-aan-dek.jpg

Dit weekend kwam er nogal zorgelijk nieuws naar buiten. In het Verenigd Koninkrijk is namelijk een mutatie van het coronavirus ontdekt, die voor een snellere verspreiding van het virus lijkt te zorgen. Minister de Jonge heeft inmiddels gereageerd op de mutatie. Volgens hem is het ‘natuurlijk aanleiding tot zorg’ maar is er ‘geen reden tot paniek’.

Om te voorkomen dat de mutatie ook naar Nederland komt, heeft het kabinet dit weekend een vliegverbod ingesteld. Daarnaast is het kabinet ook aan het nadenken over verdere maatregelen, zo liet De Jonge weten.

Ziektebeloop van mutatie is niet erger

De mutatie, die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, zou voor een snellere verspreiding van het coronavirus zorgen en zelfs zeventig procent besmettelijker zijn, dan het bekende virus. De Jonge benadrukt echter dat het er tot nu toe op lijkt dat het ziektebeloop van de mutatie niet ernstiger is. De mate van besmettelijkheid is echter wel een probleem. “En dus willen we de introductie van het virus zoveel mogelijk beperken.”

Lees ook: Komt het coronavirus elke winter weer terug, net als de normale griep?

Andere maatregelen

Naast het vliegverbod is het kabinet, volgens De Jonge, ook bezig om te kijken of het andere manieren van vervoer kan inperken. Ook een inreisverbod wordt bekeken. Op de vraag of er ook aanvullende maatregelen voor Nederland komen, bovenop de huidige lockdown, zegt De Jonge het volgende: “Dat is denkbaar, maar alleen stap voor stap. We hebben eerst meer informatie nodig over de mate van besmettelijkheid.”

Mutatie van coronavirus ook al in Nederland

In Nederland is nu al één geval bekend van iemand die de mutatie onder de leden heeft gehad. Deze persoon werd begin december positief getest. Het is niet duidelijk of de huidige piek van besmettingen in Nederland door de mutatie veroorzaakt wordt. “Het vliegverbod is uit voorzorg genomen om verdere introductie te beperken.” Volgens De Jonge is het in ieder geval duidelijk dat de mutatie zich anders lijkt te gedragen dan andere mutaties die ook al voorkwamen. “Het is alle hens aan dek.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Brunopress

Ook interessant