Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met mindfulness mag je lekker imperfect zijn

mindfulness.png

Ben je een perfectionist? Arme jij! Want terwijl streven naar perfectie zo nobel lijkt, is het in feite een ineffectieve en vooral uitputtende manier van leven. Met mindfulness kun je je beperkende perfectionisme afleren en zo tot werkelijke persoonlijke groei komen, ontdekte mindfulness-goeroe Marisa Garau. 

Hoe ontstaat perfectionisme?

De basis van perfectionisme is vrijwel altijd een diepe angst om niet goed genoeg te zijn en afgekeurd te worden. Dit gaat verder dan goede of slechte prestaties. Perfectionisten denken diep van binnen dat zij als persoon niet goed genoeg zijn. Dat is meestal in de jeugd ontstaan; ze kregen veel kritiek van opvoeders te verduren of maakten zichzelf in de groei erg afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

De ogenschijnlijke voordelen van perfectionisme

Marisa Garau: “Ik ben zelf jarenlang bijzonder perfectionistisch geweest, maar heb niet alleen maar geleden onder deze ongezonde houding. Mijn strenge zelfdiscipline bracht me er namelijk toe om altijd beter te willen zijn en mijn werk extreem goed te doen. Dit leverde me al snel geld, aanzien en waardering op.”

De nadelen van perfectionisme

“Toen ik mindfulness ontdekte, ging ik mijn perfectionisme steeds kritischer bekijken… en nam er vervolgens rap afscheid van! Het bracht me namelijk niet alleen succes, maar ook angsten en ziektes. In al die jaren ondernam ik nauwelijks nieuwe dingen, omdat ik dan het risico liep dat ik misschien zou falen – en falen was natuurlijk geen optie. Dus begon ik nooit aan het schrijven van die roman waar ik al m’n hele leven van droomde. En zo hield perfectionisme me in haar ijzeren greep en weerhield me van het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en het ontwikkelen van m’n talent. Daarbij zorgde het voor een verbetenheid die maakte dat ik altijd verkrampt aan het werk was. Achteraf vraag ik me af of ik niet nog veel meer succes, geld en aanzien had gehad als ik niet zo verkrampt was geweest. En wat is succes, geld en aanzien eigenlijk waard als je altijd van jezelf op je tenen moet lopen en je nooit tevreden kunt zijn met je prestaties omdat ’t nu eenmaal altijd beter kan?”

Met perfectionisme ben je niet op je best

Hoe bewonderenswaardig perfectionisme ook mag lijken, realiseer je dat ’t je enorm beperkt in je ontwikkeling. Perfectionisme is angst om niet goed genoeg te zijn. Maar juist door die angst ben je niet op je best: dat durf je immers niet aan. Juist van de fouten die we maken leren we het meeste. Het is het falen, waardoor we als mens kunnen groeien. Door alles alleen maar goed te willen doen en risico te vermijden, speel je altijd op safe en zul je nooit nieuwe kanten aan jezelf ontdekken.

Gun jezelf groei

“Ik heb inmiddels 120 zinderende pagina’s van mijn roman geschreven en wow, wat geniet ik van dit nieuwe proces. Waar ik me al die jaren heb verzet onder het mom van ‘misschien wordt m’n boek geen bestseller en dan ben ik de loser van de eeuw’ schrijf ik nu zonder faalangst. Natuurlijk maak ik fouten, maar daar leer ik juist van. Ik zie nu in dat het de enige manier is om mijn schrijfstijl te ontwikkelen.
Mijn wijze les aan alle perfectionisten: laat je niet langer angst inboezemen door het risico dat je fouten zult maken. Volg je dromen, realiseer je dat je fouten zult maken en neem je voor dat je daarvan zult leren. Je zult zien dat je er alleen maar sterker van wordt!”

Over Marisa Garau
Marisa Garau schrijft boeken over mindfulness en ontwikkelt digitale cursussen. “Met mijn nuchtere mindfulness-oefeningen zonder meditaties pak je de diepere oorzaken van inefficiënte, verouderde houdingen aan, waardoor je als mens kunt groeien en bloeien. Mijn aanpak helpt je om een nieuwe levenshouding aan te nemen, waarin je niet meer krampachtig aan het presteren bent, maar ontspannen met werk en relaties om kunt gaan.” Ga naar GrowingMindfulness.nl om haar nieuwe e-boek gratis te downloaden.

Ook interessant