Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minder zorgeloos op vakantie door onduidelijkheden coronamaatregelen in buitenland

coronamaatregelen-in-buitenland.jpg

Ook dit jaar weer wordt de ANWB overspoeld door telefoontjes van vakantiegangers. Dit keer gaat het alleen niet over autopech, maar wordt er vooral gevraagd naar de coronamaatregelen in het buitenland. Omdat ieder land zijn eigen coronaregels hanteert ontstaat er veel verwarring onder vakantiegangers.

Stress voor vertrek

Hoewel we maar wat blij zijn dat we weer op vakantie mogen, zit op de bonnefooi naar Frankrijk, Italië of Spanje vertrekken er dit jaar niet in. De vele verschillende coronamaatregelen in het buitenland zorgen voor verwarring, onduidelijkheid en stress onder de vertrekkende vakantiegangers. “Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe oud een PCR-test mag zijn. Of hoe ze moeten bewijzen dat hun kinderen negatief getest zijn”, zegt Josje Majoor, die verantwoordelijk is voor de ANWB Reiswijzer, tegen de NOS. En hoe staat het met de mondkapjes, nu we in Nederland bijna nergens meer verplicht een mondkapje hoeven te dragen. In welke landen geldt deze regel bijvoorbeeld nog wel?

Op vakantie met de auto

Vooral als je van plan bent om dit jaar met de auto op vakantie te gaan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Wil je bijvoorbeeld naar Italië, dan moet je een PCR-test van niet ouder dan 48 uur kunnen laten zien. Dit betekent dat je met je volgeladen auto met caravan behoorlijk door moet rijden om op tijd bij de Italiaanse grens aan te komen, voordat je test weer verlopen is. Voor Duitsland en Zwitserland geldt daarentegen dat je bij het doorkruisen van het land (gelukkig) geen testbewijs nodig hebt.

Lees ook: Lekkere zomerse dorstlesser: gember-limoenlimonade

Strenge eisen door vliegmaatschappijen

Maar denk je nu: ‘Oh dan ga ik wel vliegen’, zorg er ook dan voor dat je je goed voorbereidt, want ook vliegmaatschappijen schijnen strengere eisen te stellen aan hun passagiers. Ze willen bijvoorbeeld dat je naast een vaccinatiebewijs ook een negatieve PCR-test kunt laten zien, omdat zij de verantwoordelijkheid dragen bij het inreizen.

Laad jij dit jaar de auto vol om ergens zuidelijker te gaan kamperen of neem je liever het vliegtuig? Bereid je in beide gevallen goed voor en houd de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. „De situatie in een vakantieland kan binnen een week helemaal veranderen”, zegt Majoor. Ze adviseert vakantiegangers dan ook om hun telefoon dit jaar vooral niet uit te zetten.

Bron | Metronieuws
Beeld | Getty

Ook interessant