Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minder muggen na koude winter? Dít doet het huidige weer met ze

muggen-winter-voorjaar.jpg

Waar we deze week lokaal de twintig graden aantikken, lag er vorige week nog twintig centimeter sneeuw. Wat doet die weeromslag met muggen? En zorgt vrieskou en winterse neerslag eigenlijk voor minder muggen in een jaar?

Dit is de invloed van een winterse én lenteachtige februari op muggen.

Muggen in de winter

Wat de winter doorkomen betreft, bestaan er twee soorten muggen: de een houdt een soort winterslaap, de ander blijft de hele winter actief. Maar sneuvelen die actieve muggen als de winter erg koud is, zoals bij de sneeuw van afgelopen week?

Over het algemeen kunnen muggen een koude winter makkelijk overleven. Ze veranderen de samenstelling van de vloeistof in hun lichaam namelijk zó dat het dikker wordt, legt Weeronline uit. Muggen maken als het ware een antivriesmiddel in hun lichaam aan, waardoor ze -20 graden kunnen overleven. Dat een koude winter voor minder muggen zorgt, is dus niet waar.

Lees ook:
6 Nederlanders besmet met het westnijlvirus: dít wil je daarover weten

Kwakkelend weer

Waar muggen níet goed tegen kunnen, is kwakkelend weer. “Vooral als het al een tijdje lenteachtig weer is aan het einde van de winter, maar het nog gaat vriezen in het vroege voorjaar”, aldus Weeronline. En het lijkt erop dat dat gekwakkel nog komt. Het is nu dan wel uitzonderlijk vroeg al heerlijk warm, “maar lenteweer in februari wil niet zeggen dat de winter niet meer terugkomt”, zo meldt Weerplaza.

Maart roert zijn staart

Niets zo veranderlijk als het weer. Zeker in maart, de maand die bekendstaat om wisselende temperaturen en buien. Er zijn volgens weerexperts aanwijzingen dat het begin maart weer flink kan afkoelen. En er komen ook zeker nog nachten met vorst aan. Dit kan muggen in de war brengen: ze komen te vroeg uit hun winterslaap, drinken water en krijgen zo een dunnere lichaamsvloeistof. Daardoor zullen veel muggen het niet overleven, zodra het weer gaat vriezen.

Spannende tijd voor muggen

Het is dus nog even afwachten wat het voorjaar voor muggen in petto heeft. Maar als het van vorst naar warm lenteweer naar opnieuw vorst gaat, is de kans groot dat veel van de insecten het niet overleven.

Kom jij in de tussentijd een mug tegen? Dit is waarom de Universiteit Wageningen oproept om doodgeslagen muggen op te sturen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline, Weerplaza
Beeld | Getty

Ook interessant