Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Goed nieuws: voor de eerste keer dit jaar minder dan 500 coronapatiënten op de ic

minder-dan-vijfhonderd-coronapatienten-op-de-ic.jpg

Het lijkt voorzichtig aan steeds beter te gaan met de coronacijfers in ons land. Niet alleen de besmettingsaantallen dalen, maar ook het aantal corona-opnames in ziekenhuizen neemt af. Het is voor het eerst dit jaar dat er minder dan 500 coronapatiënten op de ic liggen. 

En het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) denkt dat die daling voorlopig nog wel aanhoudt. 

Minder dan 500 coronapatiënten op de ic

Afgelopen zaterdag lagen er met een totaal van 499 personen, net iets minder dan 500 coronapatiënten op de ic. Dat zijn er 22 minder dan de dag daarvoor. Dat is hoopvol nieuws, want de laatste keer dat dit gebeurde was op 13 december 2020. Toen lagen er 497 personen op de afdeling. 

Minder ziekenhuisopnames 

Ook het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen daalt de afgelopen tijd. Afgelopen zaterdag ging het nog om 1.352 mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis liggen. Dat waren er al 88 minder dan de dag daarvoor. Daarnaast worden er steeds minder nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis opgenomen. In totaal kwamen er op zaterdag 110 mensen met corona op een verpleegafdeling of op de ic terecht. Het LCPS voorspelt dat deze daling de komende tijd aan zal houden. 

Lees ook:
Dit is wat we tot nu toe weten over het inhalen van de uitgestelde zorg

Opgeluchte Diederik Gommers op verlaten corona-afdeling

Ook ic-hoofd Diederik Gommers merkt de daling van het aantal patiënten enthousiast op. Op zijn Instagram deelt hij een foto waarin hij over een verlaten extra corona-afdeling loopt. Onder de foto schrijft hij: ‘Yes: ik loop vandaag op een verlaten Covid-afdeling: deze extra afdeling hebben we van de week kunnen sluiten omdat de daling is ingezet.’ Sinds lange tijd lagen er gisteren minder dan 500 coronapatiënten op de afdeling. Naar verwachting gaat dit verder dalen naar minder dan 250 per 1 juli en naar minder dan 50 per 1 augustus, aldus Gommers in het Instagram-bericht. Hij laat weten dat de snelle daling op de ic te danken is aan het vaccineren van de risicogroepen. Dat blijkt uit de nieuwe opnames op de ic, de coronapatiënten die daar nu binnen komen zijn namelijk een stuk jonger.

Meer versoepelingen

Doordat de besmettingsaantallen en ziekenhuiscijfers steeds verder de goede kant op lijken te gaan, is afgelopen vrijdag de vervroegde volgende stap van het heropeningsplan aangekondigd. Vanaf 5 juni gaan de nieuwe versoepelingen van de maatregelen in, waardoor onder andere de horeca en musea weer open mogen en je meer bezoek mag ontvangen. Ook kijkt het demissionair kabinet al naar het vervroegen van de volgende stappen van het heropeningsplan. Als de cijfers blijven dalen, dan kunnen we 30 juni opnieuw versoepelingen verwachten en zullen bijna alle maatregelen worden losgelaten. Hugo de Jonge voorspelt zelfs voorzichtig dat we in september mogelijk van de mondkapjes en anderhalve meter afstand af kunnen.

Bron | NU.nl, NOS
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant