Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wow: we aten bijna vijftig miljoen kilo minder brood in het afgelopen jaar

wow-we-aten-bijna-vijftig-miljoen-kilo-minder-brood-in-het-afgelopen-jaar.jpg

In het afgelopen jaar aten Nederlanders ongeveer 5,5 procent minder brood dan een jaar eerder. Dat betekent maar liefst vijftig miljoen kilo aan boterhammen, croissantjes en stokbrood minder.

Dat maakt het Nederlandse Bakkerij Centrum (NBC) bekend. In totaal werd in 2020 uiteindelijk nog wel zo’n 817 miljoen kilo brood gegeten.

Minder brood in de horeca

Maar niet overal aten we minder broodproducten. Als jij je helemaal niet herkent hierin, is dat dus niet zo heel gek. Thuis werd namelijk méér brood gegeten dan een jaar eerder: zo’n 1,5 procent extra. De daling in de totale broodconsumptie is dan ook vooral te danken aan de sluiting van de horeca, stelt het NBC. Want een tosti op een terrasje of een lekkere uitsmijter in een café zitten er al een tijd niet in natuurlijk.

Supermarkten en ambachtelijke bakkers

Dat we thuis meer brood eten, merkten de supermarkten ook. De verkoop van broodproducten steeg met zo’n 0,7 procent. Al die thuiswerkers moesten hun broodjes in het coronajaar natuurlijk ergens anders vandaan halen dan uit de kantine. Wel gingen we volgens Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor Bakkers aanzienlijk minder vaak voor spannende broodjes. “Mensen doen minder impulsaankopen, dus ze pakken minder snel een vruchtenbroodje of dat mueslibolletje”, zegt hij tegen NU.nl.

Maar de échte winnaars van 2020 op het gebied van brood waren de ambachtelijke bakkers. Bij hen ging maar liefst 10 procent méér over de toonbank. Blijkbaar wilden veel mensen de lokale ondernemers steunen en zichzelf verwennen met een croissantje of vers gebakken boterhammen.

Lees ook:
Hoe weet je of een brood gezond of juist óngezond is?

Broodje buiten de deur

Die enorme daling van vijftig miljoen kilo minder brood komt dus vooral van het consumeren van brood buiten de deur. Niet alleen in restaurants, maar ook in de kantine of bij de benzinepomp kochten Nederlanders aanzienlijk minder broodproducten. Bijna 40 procent minder brood werd er op die locaties verkocht, wat dus voor dat grote verschil in consumptie op jaarbasis zorgt.

Het thuisbakken dat heel veel mensen aan het begin van de coronacrisis deden, heeft volgens de broodexperts maar weinig invloed gehad op dat er minder brood over de toonbanken ging.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY’s voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina’s puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant