Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Migraine? Stop met deze slechte gewoonte

overgang.jpg

Als je last hebt van migraine, zijn er – behalve het gebruik van medicatie – helaas weinig dingen die je zelf kunt doen om een volgende aanval te voorkomen. Toch is er één ding dat goed is voor je algehele gezondheid: stoppen met roken.

Roken is natuurlijk nooit gezond. Maar van migraine is bekend dat het op langere termijn een licht verhoogd risico op een herseninfarct kan geven, met name bij jonge vrouwen. Hierdoor is het extra belangrijk dat je niet rookt, omdat roken de kans op een beroerte zeker vergroot.

Ook meer kans op hart-en vaatziekten

Maar er is nóg een reden om te stoppen met roken als je migraine hebt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen met migraine niet alleen meer kans hebben op een beroerte, ze lopen óók meer risico om een hartinfarct te krijgen of andere hart-en vaatziekten te ontwikkelen. De studie is vorige maand door neurologen van het Leids Universitair Centrum besproken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Ongeveer een derde loopt extra risico

Het verhoogde risico voor hart-en vaatziekten geldt vooral voor vrouwen die last hebben van zogeheten auraverschijnselen: migraine aura. Volgens de neurologen heeft ongeveer een derde van de migrainepatiënten ook een aura. Hierbij krijg je – meestal voorafgaand aan de pijn – problemen met je zicht. Je kunt flitsen of sterretjes zien, of vlekken die zich langzaam uitbreiden. Dit duurt vijf minuten tot maximaal een uur.

Migraine als waarschuwing

De onderzoekers denken dat migraine mogelijk een uiting is van – en dus een waarschuwing voor – een al dan niet aangeboren ‘vasculaire kwetsbaarheid’. Door te roken of mee te roken wordt die kwetsbaarheid alleen maar groter: nicotine verhoogt je hartslag en je bloeddruk, en rondvliegende tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwanden. Ook de pil lijkt een risicofactor, in elk geval als die oestrogeen bevat.

Stoppen met de pil?

Of alleen stoppen met de pil de kans op een beroerte of hartaanval verkleint, bijvoorbeeld omdat je niet rookt, is niet duidelijk. Onderzoeken spreken elkaar hierover tegen. Er is nog geen goed onderzoek naar gedaan, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kun je de combinatiepil vervangen door een anticonceptiemiddel dat alleen progestageen bevat, zoals het hormoonspiraaltje (Mirena) of hormoonstaafje (Implanon). “Maar rooksters boeken altijd nog de grootste gezondheidswinst door te stoppen met sigaretten,” licht neuroloog Gisela Terwindt toe.

Niet zo schokkend

Wel is enige nuancering op zijn plaats, stelt Terwindt gerust. Jonge vrouwen met migraine mogen dan een relatief hoger risico op hart-en vaatziekten hebben, als je kijkt hoeveel van deze vrouwen in de praktijk daadwerkelijk een hartinfarct of beroerte krijgen, is dat een stuk minder verontrustend. Zo zou migraine aura voor vier extra hartinfarcten per tienduizend vrouwen per jaar zorgen. Of ze nou wel of niet roken.

Hoofdpijn door pijnstillers

Genoeg toekomstmuziek. Wat helpt nú tegen de hoofdpijn? Volgens Terwindt bestaan er ‘goede medicijnen voor als je een aanval hebt’, de zogeheten triptanen. Ook zijn er medicijnen die een aanval kunnen voorkomen. “Maar vaak rommelen migrainepatiënten zelf wat aan met gewone pijnstillers, wat medicatieovergebruik in de hand werkt en tot nóg meer hoofdpijn leidt. Als je drie dagen per week een gewone pijnstiller gebruikt, kan er al sprake zijn van medicatie-afhankelijke hoofdpijn.” Volgens de neuroloog is het daarom belangrijk dat je je medicatiegebruik bespreekt met je huisarts en je zo nodig later laat doorverwijzen naar een hoofdpijnspecialist. “Er zijn echter nog steeds te veel mensen die een slechte behandeling voor hun migraine hebben. Zonde, want migraine is een belastende ziekte.”

De neuroloog: ”Als je drie dagen per week een gewone pijnstiller gebruikt, kan er al sprake zijn van medicatie-afhankelijke hoofdpijn”

Migraine van chocola?

Veel mensen geven aan dat ze het idee hebben dat ze hoofdpijn krijgen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals donkere chocola. Door een hoofdpijndagboek bij te houden, kun je ontdekken of dit echt bij jou het geval is. Hou er wel rekening mee dat een naderende migrainaanval vaak gepaard gaat met allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals gapen, vermoeidheid, vocht vasthouden en … trek in chocola of iets anders lekkers. “De chocola is dan echter niet de óórzaak van de hoofdpijn geweest, maar een teken dat er mogelijk een aanval aan zat te komen,” vertelt Terwindt.

Ook roken of tabakslucht wordt door sommige mensen als een trigger van hun migraine gezien. Volgens de hoofdpijndeskundige is het echter ‘waarschijnlijker’ dat je aanval dan al begonnen is en dat je daardoor overgevoeliger bent voor geuren. “Net zoals je dat als migrainepatiënt kunt zijn voor geluid en licht nog voordat de hoofdpijn begint.”

Pas op met koffie

Wat wél bewezen voor hoofdpijn kan zorgen, is cafeïne in koffie, thee en andere cafeïnehoudende drankjes. “Als je meer dan vijf kopjes cafeïnehoudende dranken per dag gebruikt, kun je cafeine-afhankelijk hoofdpijn krijgen,” aldus de neuroloog.

Kijk voor meer informatie over migraine en mogelijke behandelingen op Hoofdpijnnet. Je kunt ook veel achtergrondinformatie vinden, onder andere over (deelname aan) hoofdpijnonderzoek, op de website van het LUMC.

Bron | Thuisarts.nl, lumc.nl
Foto | iStock

Deze 11 drukpunten kunnen je hoofdpijn verlichten:

Ook goed om te weten

 Meer artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant