Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Midden in de nacht een coronaprik halen? ‘Het zou in principe kunnen’

midden-in-de-nacht-coronavaccinatie-halen-in-principe-mogelijk.jpg

Midden in de nacht een coronavaccinatie halen? Als er straks genoeg vaccins beschikbaar zijn zou dat volgens GGD-topman André Rouvoet in principe mogelijk moeten zijn. Dat vertelde hij in het programma Smaakmakers op NPO Radio 1.

Wel vraagt Rouvoet zich af hoeveel mensen er daadwerkelijk bereid zijn om een nachtelijk tripje naar een priklocatie te maken.

Oproep

Zondag deed Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), een oproep aan de GGD’s om zo snel mogelijk, ook in de avonden en nachten, te vaccineren. Alleen op die manier zou volgens hem het festivalseizoen gered kunnen worden; iets wat hard nodig is om te zorgen dat de branche niet omvalt. Naar aanleiding van deze oproep werd de GGD-topman gevraagd over de mogelijkheid om in Nederland ook midden in de nacht een coronavaccinatie aan te bieden.

Prikploegendiensten

Hoewel het, als er straks voldoende vaccin beschikbaar is, “in principe mogelijk” zou zijn, zitten er wel wat haken en ogen aan. De optie om 24 uur per dag te gaan prikken moet volgens Rouvoet eerst heel goed bekeken worden, zegt hij. Zo moet het voor de GGD-medewerkers wel mogelijk zijn om dit te doen naast de andere werkzaamheden, waaronder het uitvoeren van coronatesten en het bron- en contactonderzoek. Maar als bijvoorbeeld ook huisartsenpraktijken en verpleeginstellingen voldoende vaccins hebben, zouden prikploegendiensten eventueel voorgesteld kunnen worden.

24 uur prikken in Israël

Midden in de nacht een coronavaccinatie halen klinkt in Nederland nog ver weg. Toch is er wel een ander land waar het al mogelijk is. In Israël wordt namelijk het hele etmaal door geprikt; ook ’s nachts staan mensen daar in de rij voor een vaccinatie. Op die manier kunnen ze zo’n 150.000 mensen per dag vaccineren tegen het coronavirus, in ruim 400 locaties in het land. Door een samenwerking met Pfizer, die informatie over het vaccineren krijgt vanuit Israël, krijgt het land meer vaccins dan andere landen.  

Bron | ANP, Trouw
Beeld | Getty Images

Margriet 03

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant