Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Michelle Obama vertelt goudeerlijk over haar huwelijksproblemen

michelle-barack-obama-margriet.jpg

Barack en Michelle Obama zijn al 26 jaar getrouwd. De voormalige president en first lady maken elkaar zielsgelukkig, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. 

Elk huis heeft zijn kruis. In haar autobiografie Mijn Verhaal, of in het Amerikaans Becoming Michelle Obama, vertelt Michelle héél eerlijk over hun huwelijksproblemen. “Als Barack thuiskwam, vond hij me woedend of niet aanspreekbaar, had ik alle lampen in huis uitgedaan en was nors gaan slapen”, zo luidt het in een voorpublicatie van het boek in het AD.

Barack was nooit écht ‘Bijna thuis!’

Toen Barack aan zijn beroep als senator begon, was dat het begin van een heel drukke periode voor het gezin. De vader des huizes werkte overuren en had weinig tijd voor zijn vrouw en kinderen. “Ik begreep dat het alleen maar goedbedoeld was als hij dingen zei als: ‘Ik ben onderweg!’ of ‘Bijna thuis!’. En een tijdlang geloofde ik die woorden ook.”

Michelle omschrijft hoe ze hun dochters Malia en Sashia op sommige avonden nog wakker probeerde te houden om hun papa nog een kusje te kunnen geven, maar dat ze in slaap vielen omdat het zolang duurde. “Of ik gaf ze alvast avondeten en bracht hen naar bed, maar wachtte zelf nog even, stak een paar kaarsen aan en keek ernaar uit om samen met Barack te dineren. En dan wachtte ik. (…) Alleen, hongerig en steeds bozer, terwijl mijn eigen ogen dichtvielen en kaarsvet op de tafel druppelde. Als Barack thuiskwam, vond hij me woedend of niet aanspreekbaar, had ik alle lampen in huis uitgedaan en was nors gaan slapen.”

Politiek een crime voor het gezinsleven

Michelle werkte zelf in een ziekenhuis én nam de volledige zorg voor de kinderen op zich als de babysitter er niet was. Terwijl Barack dus overuren werkte, en daarom voelde ze zich al snel eenzaam. “Ik was bang dat hij niet begreep hoe dit voor ons was. Ik was bang dat het pad dat hij voor zichzelf had uitgestippeld – en nog altijd overduidelijk wilde volgen – zou eindigen met het platwalsen van onze behoeften.” De politiek ingaan was een crime voor hun huwelijk en gezinsleven, beaamt Michelle. “Ik had geen enkele voorstelling van wat ja zeggen tegen de politiek voor ons zou kunnen inhouden, als we twee kinderen aan ons leven toevoegden. Maar ik wist nu voldoende om te begrijpen dat politiek niet bepaald iets fijns is voor gezinnen.”

Relatietherapie

Om haar heen, bij vriendinnen en haar broer, had Michelle al menig huwelijk zien stranden. En ze had het idee dat zij en Barack daar ook op afstevenden. “Thuis kwamen onze frustraties steeds vaker tevoorschijn en ze werden steeds intenser. Barack en ik hielden erg veel van elkaar, maar het leek wel alsof er in het centrum van onze relatie plotseling een knoop was ontstaan die we te strak hadden aangetrokken. Ik was 38 jaar oud en had huwelijken zien stranden op een manier die mij ertoe had aangezet het onze nog beter te beschermen.” En daarom schakelde de voormalige first lady een relatietherapeut in – met in beginsel wat tegengesputter van Barack. Maar hé, die sessies hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Kijk deze tortelduifjes eens stralen.

Happy Valentine’s Day, @MichelleObama. You make every day and every place better.

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama) op

Meer lezen over het leven van Michelle en Barack? De autobiografie Mijn Verhaal (Becoming Michelle Obama) is vanaf nu te koop.

Bron | AD
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant