Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mevrouw Jaunzems (92) maakt tassen van kapotte paraplu’s

lil-tasjes.png

Arghh… Je paraplu wéér stuk na een hevige stormbui! De prullenbak in dan maar… 

Perfect! Voor Lil Jaunzems, een 92 jarige vrouw uit Amsterdam Noord. Want na een stormachtige dag, wanneer wij het liefst binnen zitten, trekt zij eropuit met haar scootmobiel op zoek naar de meest toegetakelde en stukgewaaide paraplu’s. Wanneer Lil Jaunzems zo’n exemplaar heeft gevonden, scheurt ze de stof eraf. De rest laat zij achter, dat heeft ze toch niet nodig.

Mevrouw Jaunzems: ‘Mensen snappen er niets van en denken dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Ik ben eens met de bus naar het Centraal Station gegaan. Storm en regen. Helemaal vol paraplu’s lag het. Ik kwam terug met achttien stuks! Je had die gezichten eens moeten zien toen ik daarmee in de bus zat!’

Plezier heeft zij er zeker in, ze doet het namelijk al 30 jaar. Jaunzems heeft tot haar vijfenzestigste fulltime gewerkt. Ze naaide bontjassen in een Amsterdams atelier en deed dat ook vanuit huis.

En gewild zijn de zelfgemaakte tasjes van Lil zeker, iedereen in haar omgeving wil ze hebben. Geld vragen voor de tasjes, ho maar! Ze doet het niet voor iedereen, alleen voor mensen die zij via via kent.

“Ik heb AOW, warmte, eten en drinken, kinderen, kleinkinderen. Wat moet ik nog meer hebben? Ik voel me rijk.” Ze zwijgt even en zucht: “Alleen vind ik de dagen te kort. Ik word 93 jaar, maar heb nog zo veel te doen…”

 

Fotocredit: Eva Plevier Bron: Parool.nl

Ook interessant