Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met déze nieuwe uitvinding ben je snel en makkelijk van je hoogtevrees af

hoogtevrees.jpg

Houd je tijdens het vliegen liever het luikje van het raam dicht? Kun je tijdens vakantie nauwelijks genieten van het uitzicht in de bergen? Dan is er goed nieuws voor jou en alle andere Nederlanders die lijden aan hoogtevrees.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Twente hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee je de klachten zelf kunt verminderen.

Goedkoop en laagdrempelig

Naar schatting heeft twee tot vijf procent van de Nederlanders last van hoogtevrees. Een volledig zelfgestuurde behandeling met behulp van een VR-bril, zou daar nu verandering in kunnen brengen. De onderzoekers uit Amsterdam en Twente ontwikkelden een nieuwe behandelmethode ontwikkeld in de vorm van de VR-app ZeroPhobia. Volgens de onderzoekers is de app een laagdrempelige én goedkope manier om van je hoogtevrees af te komen. “Je hoeft de deur niet uit en afspreken met een therapeut is niet nodig. Daarmee komt behandeling binnen bereik van een grotere groep mensen. Ook blijft het betaalbaar, want een VR-bril heb je al voor tien euro,” vertelt onderzoeker Tara Donker.

Stapje voor stapje

De app is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en zou de symptomen van hoogtevrees sterk kunnen verminderen, zonder dat er een psycholoog of therapeut bij aan te pas komt. “Patiënten worden in de VR-omgeving geleidelijk blootgesteld aan situaties die zij eng vinden. In het geval van hoogtevrees staan ze bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon. Op die manier leren ze stapje voor stapje omgaan met hun angst. Doordat ze weten dat de VR-omgeving niet echt is, zijn ze sneller bereid met hun angst aan de slag te gaan.”

Ook voor andere angsten

De app kan binnenkort mogelijk ook worden ingezet om andere angsten te behandelen. “Nu we hebben geleerd hoe we hoogtevrees effectief kunnen behandelen, kunnen we werken aan de ontwikkeling van behandelingen voor andere angsten zoals vliegangst, angst voor spinnen en claustrofobie.”

Bron| JAMA Psychiatry
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
 

Ook interessant